Mannen van 20-49 jaar hebben meer kans op ongecontroleerde bloeddruk

Vrouwen van 70 jaar en ouder en mannen van 20-49 jaar hadden meer kans op ongecontroleerde hypertensie ondanks het gebruik van bloeddrukverlagende medicijnen, volgens nieuw onderzoek dat vandaag is gepresenteerd tijdens de Hypertension Scientific Sessions 2021 van de American Heart Association. De bijeenkomst is de belangrijkste wetenschappelijke uitwisseling gericht op over recente vorderingen in fundamenteel en klinisch onderzoek naar hoge bloeddruk en de relatie ervan met hart- en nieraandoeningen, beroertes, obesitas en genetica, en wordt gehouden van vrijwel 27-29 september 2021.

Volgens de American Heart Association heeft bijna de helft van de volwassenen in de VS een hoge bloeddruk, wat het risico op een hartaanval, beroerte, nierziekte en vele andere gezondheidsproblemen verhoogt, waaronder ernstige complicaties door COVID-19.

“Bloeddrukcontrole blijft een grote uitdaging voor de volksgezondheid die zelfs gevolgen heeft voor degenen die voor de ziekte worden behandeld”, aldus studieauteur Aayush Visaria, MD, MPH, een postdoctoraal onderzoeker aan het Rutgers Institute for Health, Health Care Policy and Aging Research bij Rutgers Universiteit in New Brunswick, NJ

“Hoewel we weten dat vrouwen de neiging hebben om een ​​versnelde stijging van de bloeddruk en het risico op hart- en vaatziekten te hebben na de menopauze, hebben we weinig informatie over de vraag of de bloeddrukcontrole per geslacht verschilt en of deze verandert met de leeftijd,” zei Visaria.

Onderzoekers gebruikten gezondheidsinformatie van de National Health and Nutrition Examination Survey van 1999 tot 2018, een tweejaarlijks, landelijk representatief onderzoek uitgevoerd door de Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention (CDC). Deze studie omvatte 13.253 volwassenen van 20 jaar en ouder die voorgeschreven medicijnen gebruikten om hypertensie te behandelen. De gemiddelde leeftijd was 57 jaar; 52% was vrouw; en 71% was niet-Spaans wit.

Onderzoekers keken naar de mate van hypertensiecontrole met behulp van zowel een oudere als een nieuwere definitie van hoge bloeddruk: ofwel hoger dan 140/90 mm Hg, zoals gedefinieerd in de richtlijn van de Joint National Commission van 2014 of hoger dan 130/80 mm Hg, zoals gedefinieerd in de Richtlijn American Heart Association/American College of Cardiology uit 2017.

Ze vergeleken de percentages van ongecontroleerde hypertensie bij mannen versus vrouwen in leeftijdsgroepen van 10 jaar en vonden:

De verschillen in kans op ongecontroleerde hypertensie waren vergelijkbaar, ongeacht de richtlijncriteria voor hoge bloeddruk.
In totaal had 34% van degenen in de studie ongecontroleerde hypertensie.

Van 20 tot 29 jaar was de kans op ongecontroleerde hypertensie 59% hoger voor mannen dan voor vrouwen, gebaseerd op de definitie van hoge bloeddruk van de American Heart Association. Onder de leeftijden van 30-39 jaar hadden mannen 70% meer kans om ongecontroleerd te zijn, en voor mannen van 40-49 jaar hadden mannen 47% meer kans om ongecontroleerd te zijn.

Van 50 tot 69 jaar hadden vrouwen en mannen dezelfde kans op ongecontroleerde hypertensie.

Voor de leeftijd van 70 jaar en ouder, volgens de definitie van hypertensie in de American Heart Association-richtlijn, hadden vrouwen 29% (leeftijd 70-79) tot 63% (leeftijd 80+) hogere kans op ongecontroleerde hypertensie dan mannen.

“Deze resultaten geven aan dat vrouwen van 70 jaar en ouder en mannen jonger dan 50 jaar met hypertensie een verhoogd risico kunnen hebben op ongecontroleerde hypertensie en baat kunnen hebben bij frequentere bloeddrukmonitoring,” zei Visaria. “Over het algemeen is er behoefte aan meer bewustzijn over ongecontroleerde hypertensie bij oudere vrouwen en jongere mannen, en er moeten verdere studies worden gedaan om de redenen achter dit fenomeen te begrijpen.”

Een beperking van het onderzoek is dat onderzoekers op één tijdstip toegang hadden tot slechts één bloeddrukmeting, die mogelijk niet nauwkeurig de bloeddruk van een persoon weergeeft, omdat deze gewoonlijk gedurende de dag fluctueert.

“Om echt te bepalen of ongecontroleerde hypertensiepercentages veranderen bij vrouwen versus mannen over de leeftijd, is een prospectieve studie waarbij bloeddrukmetingen in de loop van de tijd worden gevolgd bij vrouwen en mannen met hypertensie ideaal,” zei Visaria.