De gezondheid van een stel is verrassend met elkaar verweven

Echtgenoten zijn echt samen in ziekte en in gezondheid blijkt uit een nieuwe studie.

De studie ontdekte dat echtgenoten een hoge mate van gemeenschappelijkheid hebben, niet alleen in hun levensstijl, maar ook in lichaamsvorm, bloeddruk en zelfs de incidentie van sommige ziekten.

Als het gaat om het huwelijk, is het spreekwoord soort zoekt soort relatief waar. Eerdere studies hebben aangetoond dat we aangetrokken worden tot mensen van vergelijkbare sociale klasse, opleidingsachtergrond, ras en gewicht. De wetenschappelijke naam hiervoor is assertieve paring, en het betekent dat echtgenoten vaak genetisch vergelijkbaar zijn. Hierdoor kunnen onderzoekers omgevingsfactoren nader onderzoeken.

Onderzoekers onderzochten 5.391 paren uit Japan en 28.265 uit Nederland, gebruikmakend van gegevens van het Tohoku Medical Megabank Project en de Lifelines-studie in Nederland.

Paren uit beide landen deelden vergelijkbare levensstijlgewoonten en fysieke kenmerken zoals roken, drinken, gewicht, buikomtrek en body mass index. Toen de onderzoekers verder in de gegevens doken, stelden ze vast dat paren overeenkomstige bloeddruk-, cholesterol- en triglyceridenspiegels hadden. Bovendien werden ook gerelateerde incidenten van hypertensie, diabetes en metabool syndroom gevonden.

Veel van de correlaties waren tussen paren met een lage genetische overeenkomst en een hoge levensstijlovereenkomst, wat het belang van gezonde keuzes suggereert. De onderzoekers stimuleren zorgbegeleiding voor stellen en een gezonde dosis competitie tussen partners die elkaar aanmoedigen om hun gezondheid te verbeteren, vooral tegen ziekten die worden gevormd door levensstijl en omgeving.

Dus waarom zou u uw partner niet meenemen als u de volgende keer voor controle gaat? Beter nog, daag ze uit voor een wandeling naar de kliniek.