Optimale bloeddruk goed voor hersenen

Volgens nieuw onderzoek aan de Australian National University (ANU) lopen mensen met een verhoogde bloeddruk die binnen het normale aanbevolen bereik valt, het risico op versnelde hersenveroudering.

Uit het onderzoek bleek ook dat een optimale bloeddruk onze hersenen helpt om minstens zes maanden jonger te blijven dan onze werkelijke leeftijd. De onderzoekers dringen er nu op aan dat de nationale gezondheidsrichtlijnen worden bijgewerkt om hun belangrijke bevindingen weer te geven.

De ANU-studie, gepubliceerd in Frontiers in Aging Neuroscience, vond dat deelnemers met hoge bloeddruk oudere en dus minder gezonde hersenen hadden, waardoor hun risico op hartaandoeningen, beroertes en dementie toenam.

Deelnemers met een verhoogde bloeddruk, maar binnen het normale bereik, hadden ook ouder uitziende hersenen en liepen risico op gezondheidsproblemen.

“Het idee dat je hersenen later in het leven ongezond worden door hoge bloeddruk, is niet helemaal waar”, zegt professor Nicolas Cherbuin, hoofd van het ANU-centrum voor onderzoek naar veroudering, gezondheid en welzijn. “Het begint eerder en het begint bij mensen met een normale bloeddruk.”

Normale bloeddruk wordt gedefinieerd door een bloeddruk lager dan 120/80, terwijl een optimale en gezondere bloeddruk dichter bij 110/70 ligt.

Het nieuw onderzoek komt nadat uit een groot internationaal onderzoek is gebleken dat het aantal mensen boven de 30 met hoge bloeddruk wereldwijd is verdubbeld.

Cardioloog en co-auteur van de studie, professor Walter Abhayaratna, zei dat als we een optimale bloeddruk handhaven, onze hersenen jonger en gezonder zullen blijven naarmate we ouder worden.

“Het is belangrijk dat we al vroeg in het leven veranderingen in levensstijl en dieet introduceren om te voorkomen dat onze bloeddruk te veel stijgt, in plaats van te wachten tot het een probleem wordt”, zei hij.

“Vergeleken met een persoon met een hoge bloeddruk van 135/85, bleek iemand met een optimale waarde van 110/70 een hersenleeftijd te hebben die meer dan zes maanden jonger lijkt tegen de tijd dat ze de middelbare leeftijd bereiken.”

Het ANU-team onderzocht in samenwerking met collega’s in Australië, Nieuw-Zeeland en Duitsland meer dan 2.000 hersenscans van 686 gezonde personen van 44 tot 76 jaar.

De bloeddruk van de deelnemers werd tot vier keer gemeten over een periode van 12 jaar. De hersenscan en bloeddrukgegevens werden gebruikt om de hersenleeftijd van een persoon te bepalen, wat een maatstaf is voor de gezondheid van de hersenen.

Hoofdauteur, professor Cherbuin, zei dat de bevindingen wijzen op een bijzondere zorg voor jonge mensen in de leeftijd van 20 en 30, omdat het tijd kost voordat de effecten van verhoogde bloeddruk de hersenen beïnvloeden.

“Door de impact van verhoogde bloeddruk op de hersengezondheid van mensen van 40 jaar en ouder te detecteren, moeten we aannemen dat de effecten van verhoogde bloeddruk zich over vele jaren opbouwen en kunnen beginnen in de twintiger jaren. Dit betekent dat de hersenen dan al kwetsbaar zijn,” zei hij.

Professor Abhayaratna zei dat de onderzoeksresultaten aantonen dat iedereen, ook jongeren, regelmatig hun bloeddruk moet controleren.

“Australische volwassenen moeten van de gelegenheid gebruik maken om hun bloeddruk minstens één keer per jaar te controleren wanneer ze hun huisarts zien, met als doel ervoor te zorgen dat hun doelbloeddruk dichter bij 110/70 ligt, vooral bij jongere en middelbare leeftijdsgroepen,” zei hij.

“Als uw bloeddruk verhoogd is, moet u van de gelegenheid gebruik maken om met uw huisarts te praten over manieren om uw bloeddruk te verlagen, inclusief het aanpassen van leefstijlfactoren zoals voeding en lichaamsbeweging.”

Vertaling: Andre Teirlinck