Op zoek naar de beste training voor je hart en hersenen ?

Een nieuwe studie van de Universiteit van Zuid-Australië heeft misschien het antwoord.

Het lijkt erop dat de hersenen aanzienlijke voordelen halen uit zowel intensieve intervaltraining als langere, continue aanvallen van matige lichaamsbeweging. Fietsen of hardlopen zonder het tempo te mixen, kan het stresshormoon, cortisol, verhogen en de positieve effecten blokkeren.

De bevindingen zijn gebaseerd op meerdere experimenten met 128 mensen wier hersenen werden gevolgd na een enkele aanval van aerobe oefening op een stationaire fiets en loopband, variërend van lage intensiteit continue training tot hoge intensiteit intervaloefening, met een hartslag variërend tussen 50 tot 90 per cent intensiteit.

UniSA-onderzoeker Dr. Ashleigh Smith en haar promovendus Maddison Mellow ontdekten dat de grootste veranderingen in neuroplasticiteit – het vermogen van de hersenen om de neurale verbindingen opnieuw te bedraden of aan te passen – plaatsvonden met 20 minuten intervaltraining of 25 minuten continue matige aerobe oefening.

“We weten al dat regelmatige aerobe oefeningen goed zijn voor de hersenen, het verbeteren van geheugen, aandacht en leren”, zegt dr. Smith. “We moeten echter begrijpen waarom het zo voordelig is en wat de beste oefening, intensiteit en duur is.”

Mellow zegt dat neuroplasticiteit de ontwikkeling van de hersenen stimuleert, van kinderschoenen tot volwassenheid, en helpt bij het leren van nieuwe vaardigheden, het vormen van herinneringen en het herstellen van hersenletsel of beroerte.

“Langetermijnstudies tonen aan dat mensen die regelmatig bewegen een grotere neurale connectiviteit vertonen dan mensen die zittend zijn. Onderzoek toont ook aan dat oefenen voordat je een nieuwe motorische vaardigheid leert, iemand kan helpen deze veel sneller te leren, ”zegt Mellow.

Cortisol lijkt een belangrijke rol te spelen bij de vraag of een oefening mentaal voordelig is. Hoge niveaus blokkeren neuroplastische reacties, maar intervaltraining kan een goede plek zijn voor cortisol-waarden om terug te keren naar normale niveaus, zeggen de onderzoekers.

“Wat het brein bijzonder maakt, is dat het, in tegenstelling tot een computer, sensorische en motorsignalen parallel verwerkt”, zegt dr. Smith. “Het heeft vele neurale paden die de functie van een ander kunnen repliceren, zodat als de hersenen beschadigd zijn, signalen via een ander pad kunnen worden omgeleid. Hoe elastischer de hersenen, hoe gemakkelijker dit is. ”

De bevindingen van de onderzoekers zijn gepubliceerd in het Journal of Science and Medicine in Sport.