Onderzoek naar immuniteit tegen uitgezaaide tumoren in de lymfeklieren

Onderzoekers van het Norris Cotton Cancer Center vinden immuuncellen die de frequente plaats van kankerverspreiding bewaken

Op het vooruitstrevende gebied van immunotherapie is verrassend weinig bekend over immuniteit tegen uitgezaaide tumoren op locaties zoals lymfeklieren, een frequente plaats waar kanker zich voor het eerst verspreidt. Niet alleen fungeren lymfeklieren als toegangspoort voor kankercellen om door het lichaam te reizen, maar ze zijn ook de thuisbasis van infectiebestrijdende witte bloedcellen, T-cellen genaamd. In sommige gevallen worden T-cellen in lymfeklieren geactiveerd om binnendringende kankercellen te doden. In andere gevallen mislukt dat proces duidelijk.

Om tegemoet te komen aan de behoefte om te begrijpen waarom, hebben onderzoekers in het laboratorium van Mary Jo Turk, PhD, Co-Director of the Immunology and Cancer Immunotherapy Research Program bij Dartmouth’s en Dartmouth-Hitchcock’s Norris Cotton Cancer Center (NCCC), het afgelopen jaar besteed aan het bestuderen van immuniteit tot uitgezaaide kanker in de lymfeklieren.

Terwijl T-cellen vrij kunnen reizen van lymfeklieren in de bloedbaan en terug naar de lymfeklieren, hebben onderzoekers in het laboratorium van Turk een nieuwe populatie van tumorbestrijdende T-cellen ontdekt die niet circuleren, maar in lymfeklieren blijven waar ze bescherming bieden tegen melanoma. “Deze T-cellen hebben, om welke reden dan ook, hun programma veranderd en blijven in de lymfeklieren waar ze blijven bestaan ​​​​en tumorcellen doden gedurende vele maanden zonder in de bloedsomloop te komen”, zegt Turk.

Deze langlevende T-cellen, de zogenaamde “lymfeklier-resident memory T-cellen”, bleken de verspreiding van melanoom bij muizen tegen te gaan. Het team van Turk ontdekte dat toen melanoomcellen werden teruggeplaatst in muizen die een maand eerder waren genezen van kanker met immunotherapie, de lymfeklieren nog steeds resistent waren tegen de kanker – het melanoom zou niet groeien.

“We identificeerden ook T-cellen met vergelijkbare kenmerken in door melanoom binnengedrongen lymfeklieren van patiënten, wat aantoont dat vergelijkbare populaties bij mensen bestaan”, onthult Turk.

Computationele analyse van melanoomspecimengegevens van The Cancer Genome Atlas onthulde dat de aanwezigheid van T-cellen met deze gensignatuur betere resultaten en verbeterde overleving voorspelde voor menselijke melanoompatiënten met lymfekliermetastasen. “Deze studies onthullen een nieuwe populatie T-cellen die van vitaal belang is voor het tegengaan van de vroegste stadia van kankermetastase”, zegt Turk.

Hoewel het concept van T-cellen die hun intrek nemen in lymfeklieren niet helemaal nieuw is, is het nooit aangetoond bij kanker. De bevindingen van het team, “Residente geheugen T-cellen in regionale lymfeklieren mediëren immuniteit tegen gemetastaseerd melanoom”, zijn onlangs gepubliceerd in Immunity.

Het team, inclusief clinici van het Dartmouth-Hitchcock Medical Center, evenals onderzoekers van het Baylor College of Medicine onder leiding van computationeel bioloog Chao Cheng, PhD, gebruikten innovatieve sequencing-technieken om het unieke transcriptionele profiel te identificeren dat deze residente T-cellen specifiek maakt voor lymfeklieren. knooppunten en kanker. “We ontdekten dat deze cellen een uniek genexpressieprofiel hebben dat ze onderscheidt van cellen in omloop en van geheugen-T-cellen die zich in andere weefsels zoals de huid bevinden en deze beschermen”, zegt Cheng.

Andere medewerkers aan dit werk zijn de Universiteit van Michigan en de Universiteit van Texas, San Antonio.

Het komende jaar hoopt het onderzoeksteam van Turk beter te begrijpen hoe deze geheugen-T-cellen het meest effectief worden gegenereerd en geactiveerd in lymfeklieren. Het uiteindelijke doel is om te begrijpen hoe geheugen-T-cellen door weefsels kunnen worden gepositioneerd om de verspreiding van kanker efficiënt te voorkomen.