Mannen kunnen ‘s nachts slechter slapen tijdens eerste helft van de maancyclus

De slaap van mannen wordt mogelijk sterker beïnvloed door de maancyclus dan die van vrouwen, volgens een nieuwe studie van de Universiteit van Uppsala, nu gepubliceerd in het tijdschrift Science of the Total Environment.

Eerdere studies hebben enigszins tegenstrijdige resultaten opgeleverd over het verband tussen de maancyclus en slaap, waarbij sommigen een verband rapporteerden terwijl anderen dat niet deden. Er zijn verschillende mogelijke verklaringen voor deze tegenstrijdige bevindingen, zoals dat sommige resultaten toevalsbevindingen waren. Veel eerdere onderzoeken naar de associatie van de maancyclus met menselijke slaap hadden echter geen controle over hun analyses voor confounders waarvan bekend is dat ze de menselijke slaap beïnvloeden, zoals obstructieve slaapapneu en slapeloosheid.

Tijdens de wassende periode neemt de hoeveelheid verlicht maanoppervlak zoals gezien vanaf de aarde toe, en het moment dat de maan de meridiaan van een locatie kruist, verschuift geleidelijk naar de late avonduren. Daarentegen neemt tijdens de afnemende periode het verlichte oppervlak af en verschuift het moment dat de maan de meridiaan van een locatie kruist geleidelijk naar de daguren.

“We gebruikten slaapregistraties van één nacht thuis van 492 vrouwen en 360 mannen. We ontdekten dat mannen van wie de slaap werd geregistreerd tijdens nachten in de wassende periode van de maancyclus, een lagere slaapefficiëntie vertoonden en een langere tijd wakker waren na het begin van de slaap in vergelijking met mannen wiens slaap werd gemeten tijdens nachten in de afnemende periode. Daarentegen bleef de slaap van vrouwen grotendeels onaangetast door de maancyclus. Onze resultaten waren robuust om te corrigeren voor chronische slaapproblemen en de ernst van obstructieve slaapapneu, “zegt Christian Benedict, universitair hoofddocent bij Uppsala University’s Department of Neuroscience, en corresponderende auteur van de studie.

Een mechanisme waardoor de maan de slaap kan beïnvloeden, is zonlicht dat door de maan wordt gereflecteerd rond tijden waarop mensen gewoonlijk naar bed gaan. Bovendien suggereert een recente studie dat het mannelijke brein mogelijk beter reageert op omgevingslicht dan dat van vrouwen.

“Onze studie kan natuurlijk niet ontrafelen of de associatie van slaap met de maancyclus causaal of slechts correlatief was”, concludeert Christian Benedict.