Darmmicrobiota beïnvloedt het vermogen om af te vallen

Uit nieuw onderzoek blijkt dat de darmmicrobiota het vermogen om gewicht te verliezen bij mensen beïnvloedt. De bevindingen zijn deze week gepubliceerd in mSystems, een open access tijdschrift van de American Society for Microbiology.

“Je darmmicrobioom kan helpen of weerstand tegen gewichtsverlies veroorzaken en dit opent de mogelijkheid om te proberen het darmmicrobioom te veranderen om gewichtsverlies te beïnvloeden”, zegt hoofdonderzoeksauteur Christian Diener, Ph.D., een onderzoekswetenschapper aan het Institute for Systeembiologie in Seattle, Washington.

Om hun onderzoek uit te voeren, richtten Dr. Diener en collega’s zich op een groot cohort van individuen die betrokken waren bij een leefstijlinterventiestudie. In plaats van een specifiek dieet- of bewegingsprogramma ging het bij deze interventie om een ​​commercieel gedragscoachingprogramma gecombineerd met advies van een diëtist en verpleegkundig coach. De onderzoekers richtten zich op 48 personen die meer dan 1% van hun lichaamsgewicht per maand verloren over een periode van 6 tot 12 maanden en 57 personen die geen gewicht verloren en in dezelfde periode een stabiele body mass index (BMI) hadden. De onderzoekers vertrouwden op metagenomica, de studie van genetisch materiaal dat is teruggevonden uit bloed- en ontlastingsmonsters. De individuen analyseerden bloedmetabolieten, bloedeiwitten, klinische laboratoria, voedingsvragenlijsten en darmbacteriën in de 2 groepen.

Na controle op leeftijd, geslacht en baseline-BMI, identificeerden de onderzoekers 31 metagenomische functionele kenmerken van ontlasting bij baseline die verband hielden met reacties op gewichtsverlies. Deze omvatten complexe genen voor polysacharide- en eiwitafbraak, genen voor stressrespons, genen die verband houden met de ademhaling, genen voor celwandsynthese en replicatiesnelheden van darmbacteriën. Een belangrijke bevinding was dat het vermogen van het darmmicrobioom om zetmeel af te breken was toegenomen bij mensen die niet afvielen. Een andere belangrijke bevinding was dat genen die bacteriën helpen sneller te groeien, zich te vermenigvuldigen, te repliceren en celwanden samen te stellen, waren toegenomen bij mensen die meer gewicht verloren.

“Vóór deze studie wisten we dat de samenstelling van bacteriën in de darm anders was bij mensen met obesitas dan bij mensen die niet zwaarlijvig waren, maar nu hebben we gezien dat er een andere reeks genen is die wordt gecodeerd in de bacteriën in onze darm die ook reageert op interventies voor gewichtsverlies,” zei Dr. Diener. “Het darmmicrobioom is een belangrijke speler bij het moduleren of een interventie voor gewichtsverlies succes zal hebben of niet. De factoren die zwaarlijvigheid versus niet-obesitas dicteren, zijn niet dezelfde factoren die bepalen of u zult afvallen door een leefstijlinterventie.

Onderzoek heeft al aangetoond dat als je je eetpatroon verandert, je de samenstelling van bacteriën in je darmen kunt veranderen. Volgens Dr. Diener, als iemand een samenstelling van darmbacteriële genen heeft die weerstand biedt tegen gewichtsverlies, dan kun je misschien zijn dieet aanpassen om over te schakelen naar een samenstelling die hem zou helpen gewicht te verliezen.