Nut vezelrijk dieet bij bestralingen tegen kanker

Ontbijtkom met haver en fruit, geliefd of gehaat, zou de bescheiden haver het nieuwe superfood voor kankerpatiënten kunnen zijn, aangezien internationaal onderzoek aantoont dat een dieet dat rijk is aan vezels de door straling veroorzaakte darmontsteking aanzienlijk kan verminderen.

Uit de preklinische studie, uitgevoerd door de Universiteit van Göteborg, de Universiteit van Lund en de Universiteit van Zuid-Australië, bleek dat haverzemelen via de voeding chronische gastro-intestinale schade veroorzaakt door radiotherapie kunnen compenseren, hetgeen in tegenspraak is met lang bestaande klinische aanbevelingen.

Gastro-enterologie en oncologie-onderzoeker Dr Andrea Stringer van UniSA zegt dat het onderzoek cruciale nieuwe inzichten biedt voor radiologiepatiënten.

“Kankerpatiënten wordt vaak geadviseerd een vezelbeperkt dieet te volgen. Dit komt omdat men denkt dat een dieet met veel vezels een opgeblazen gevoel en diarree verergert – beide vaak voorkomende bijwerkingen van radiotherapie, ”zegt dr. Stringer.

“Toch is dit advies niet ondubbelzinnig evidence-based, aangezien onvoldoende vezels mogelijk contraproductief zijn en de gastro-intestinale toxiciteit verergeren.

“Onze studie vergeleek de effecten van vezelrijke en vezelvrije diëten en ontdekte dat een vezelvrij dieet eigenlijk slechter is voor proefpersonen die een radiotherapiebehandeling ondergaan.

“Een dieet zonder vezels genereert ontstekingscytokines die na bestraling nog lang aanwezig zijn, wat resulteert in een verhoogde ontsteking van het spijsverteringsstelsel.

“Omgekeerd vermindert een vezelrijk dieet de aanwezigheid van cytokines om door straling veroorzaakte ontstekingen te verminderen, zowel op korte als op lange termijn.”

Intestinale problemen na radiotherapie zijn problematisch voor veel overlevenden van kanker.

“In Europa lijden ongeveer een miljoen overlevenden van bekkenorgaankanker aan een verminderde darmgezondheid als gevolg van door straling veroorzaakte gastro-intestinale symptomen”, zegt dr. Stringer.

“Dit is ook gebruikelijk in Australië en de rest van de wereld zonder onmiddellijke genezing of effectieve behandeling.

“Als we een deel van de ontsteking als gevolg van straling kunnen voorkomen door simpelweg de voedingsvezelniveaus aan te passen, zouden we de darmgezondheid op lange termijn en mogelijk zelfs levenslang kunnen verbeteren bij overlevenden van kanker.”

Links

https://www.unisa.edu.au/

https://www.gu.se/en

http://www.lunduniversity.lu.se/