Nieuwe test om hersenverouderende effecten te meten

Een nieuwe studie laat zien hoe onderzoekers van de Universiteit van Liverpool een nieuw ontwikkelde oogbewegingstest hebben gebruikt om het begrip van hoe delen van de hersenen werken te verbeteren.

Van gezonde, oudere volwassenen wordt algemeen gemeld dat ze cognitieve achteruitgang ervaren, waaronder stoornissen in remmende controle (het vermogen om onszelf te stoppen met denken of dingen doen). Omdat verouderingseffecten op remmende controle echter sterk variëren tussen individuen, variëren afhankelijk van de gebruikte tests en soms niet worden onderscheiden van algemene leeftijdsgerelateerde vertraging, is dit algemene standpunt een kwestie van discussie.

Remmende controle is ook belangrijk bij aandoeningen zoals schizofrenie, ADHD en vormen van de ziekte van Parkinson; patiënten kunnen springerig, afgeleid worden of problemen hebben met ongewenste gedachten. Onderzoekers van de faculteit Oog- en Visiewetenschappen van de universiteit, geleid door dr. Paul Knox, ontwikkelden een nieuwe test met metingen van oogbewegingen om een ​​verbeterde methode voor het onderzoeken van remmende controle te bieden en hebben toegepast om de effecten van veroudering op dit vermogen te bestuderen .

In de studie werden twee cohorten van gezonde mensen geworven uit twee verschillende leeftijdsgroepen, 19 tot 27 jaar oud en 50 tot 72 jaar oud. Deelnemers bekeken een stip in het midden van een computer een scherm en moesten vervolgens kijken naar een tweede stip die naar links of rechts verscheen, niet toen deze verscheen, maar toen deze verdween. Omdat mensen instinctief naar dingen kijken wanneer ze verschijnen, vereist dit de remming van een normale automatische oogbeweging. Oogbewegingen werden nauwkeurig gemeten met behulp van een infrarood eye-tracker, waaruit bleek hoe vaak ze er te vroeg uitzagen.

De resultaten toonden aan dat oudere deelnemers veel vaker naar de stip keken wanneer deze verscheen (niet wanneer deze verdween) en langzamer waren in vergelijking met jongere deelnemers. Dr. Paul Knox: “We zijn ontworpen om te reageren op dingen die in onze visuele wereld verschijnen. Het is iets dat we automatisch doen. We hebben echter ook de mogelijkheid om te stoppen met reageren en dit voorkomt dat we slaven worden van onze zintuiglijke omgeving.

“Met deze nieuwe test kunnen we remmend gedrag nauwkeurig meten. Het is duidelijk dat oudere deelnemers het moeilijker vonden om hun acties te remmen, zelfs nadat we rekening hadden gehouden met de algemene vertraging die optreedt bij het ouder worden.

“Dit bevestigt dat een afname van de remmende controle een onderdeel is van normaal ouder worden. We doen experimenten om de test te verfijnen en we hopen deze vervolgens te gebruiken om remmende controle bij een aantal belangrijke ziekten te bestuderen.

—-

The full paper, entitled ‘Age-related alterations in inhibitory control investigated using the minimally delayed oculomotor response task’, can be found here.

DOI 10.7717/peerj.8401