Nieuw inzicht mbt eiwitproductie in hersencellen bij aanpak Parkinson

Nieuw onderzoek dat vandaag is gepubliceerd, werpt een belangrijk licht op de manier waarop de productie van een sleuteleiwit in de hersenen wordt gecontroleerd, wat de weg zou kunnen effenen voor nieuwe behandelingen voor een breed scala aan neurologische aandoeningen. In een studie die gedeeltelijk werd gefinancierd door Parkinson’s UK, onderzochten onderzoekers een sectie van genetisch materiaal dat bekend staat als antisense lang niet-coderend RNA (lncRNA), dat helpt bij het verfijnen van de productie van het proteïne-tau in hersencellen. Deze precisie in tau-regulatie is cruciaal voor het soepel functioneren van de zenuwcellen.

Het begrijpen van het mechanisme dat helpt bij het reguleren van de tau-productie, zou de sleutel kunnen zijn tot het ontwikkelen van betere behandelingen voor aandoeningen zoals Parkinson, Alzheimer, corticobasale degeneratie en progressieve supranucleaire verlamming.

De bevindingen van het team, gepubliceerd in Nature, laten zien dat tau, samen met andere sleuteleiwitten die betrokken zijn bij de hersenfunctie, worden gecontroleerd door zeer vergelijkbare lncRNA’s. Dit inzicht zou wetenschappers kunnen helpen bij het ontwikkelen van het vermogen om de productie van deze eiwitten te beheersen en op hun beurt de ontwikkeling van bepaalde neurologische aandoeningen. Het internationale team bestond uit onderzoekers van University College London (UCL), het Francis Crick Institute, University of Trento, Italië en het Karolinska Institute in Stockholm, Zweden.

Hoofdonderzoekers Professor Rohan de Silva en Dr. Roberto Simone van University College London (UCL) zeiden:

“Tau speelt een zeer vitale rol in onze hersencellen. Het helpt bij het stabiliseren en behouden van de cytoskeletstructuren waardoor verschillende materialen kunnen worden getransporteerd naar waar ze nodig zijn. We weten dat te veel tau schadelijk is – de overtollige, ongebruikte tau wordt omgezet in giftige soorten die mogelijk verantwoordelijk zijn voor het beschadigen van cellen en het stimuleren van de verspreiding en progressie van ziekten. Ondanks het feit dat tau al meer dan drie decennia wordt bestudeerd, wisten we tot nu toe niet hoe neuronale cellen de productie van tau-eiwit precies regelen.

“Opwindend genoeg ontdekten we dat het lncRNA dat tau controleert niet uniek is. Andere belangrijke eiwitten waarvan we weten dat ze betrokken zijn bij neurologische aandoeningen, waaronder alfa-synucleïne bij Parkinson en bèta-amyloïde bij de ziekte van Alzheimer, zouden kunnen worden gecontroleerd door zeer vergelijkbare lncRNA’s. we hebben misschien de sleutel gevonden om de productie te reguleren van een hele reeks eiwitten die betrokken zijn bij de hersenfunctie en de ontwikkeling van deze verwoestende omstandigheden.

“Het is een vroege dag, maar we hopen dat deze opwindende nieuwe inzichten zullen leiden tot de ontwikkeling van medicijnen die tau en andere eiwitten onder controle kunnen houden, en dat deze therapieën levensveranderend kunnen zijn voor degeneratieve hersenaandoeningen die we tot nu toe niet kunnen vertragen of hou op.”

Professor David Dexter, Associate Director of Research bij Parkinson’s UK, zei:

“Tau komt naar voren als een van de belangrijkste determinanten van verschillende progressiesnelheden bij Parkinson, dus het begrijpen van hoe dit eiwit wordt gereguleerd, kan van vitaal belang zijn voor het vinden van betere behandelingen en een remedie voor Parkinson.

“Dit belangrijke onderzoek biedt fantastische nieuwe inzichten in hoe de productie van tau wordt gecontroleerd in hersencellen, en biedt een opwindende nieuwe mogelijkheid om therapieën te ontwikkelen die hierop gericht zijn. Het is vooral opwindend om te zien dat vergelijkbare mechanismen betrokken kunnen zijn bij het beheersen van de productie van veel andere belangrijke eiwitten die betrokken zijn bij andere neurologische aandoeningen, aangezien het suggereert dat strategieën die gericht zijn op deze mechanismen effectief zouden kunnen zijn bij veel aandoeningen. “