Nachtelijke slaap van vijf uur kan risico op dementie en overlijden verhogen

Slaap en gezondheid zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Nieuw onderzoek van onderzoekers van Brigham and Women’s Hospital onderzoekt het verband tussen slaapstoornissen en -tekorten bij oudere volwassenen en het risico op dementie en overlijden, waarbij wordt vastgesteld dat het risico op dementie het dubbele was onder deelnemers die aangaven minder dan vijf uur slaap te krijgen in vergelijking met degenen die rapporteerden 7-8 uur slaap per nacht. Het team vond ook associaties tussen slaapstoornissen en slaapgebrek met een algemeen risico op overlijden. Resultaten worden gepubliceerd in Aging.

“Onze bevindingen belichten een verband tussen slaaptekort en het risico op dementie en bevestigen het belang van inspanningen om oudere mensen te helpen elke nacht voldoende slaap te krijgen”, aldus hoofdauteur Rebecca Robbins, PhD, van de afdeling Slaap- en circadiaanse aandoeningen.

Om het verband tussen kwaliteit en kwantiteit van slaap en het risico op dementie en overlijden te onderzoeken, gebruikten Robbins en collega’s nationaal representatieve gegevens die waren verzameld van oudere volwassenen die deelnamen aan de National Health and Aging Trends Study (NHATS). NHATS is een longitudinale studie van Medicare-begunstigden van 65 jaar en ouder. Sinds 2011 worden jaarlijks enquêtegegevens van NHATS-deelnemers verzameld.

Een steekproef van 2.610 deelnemers beantwoordde slaapvragenlijsten in 2013 en 2014. De onderzoekers onderzochten de antwoorden van de deelnemers over verschillende kenmerken van slaapstoornissen en -deficiëntie, waaronder alertheid, dutjesfrequentie, hoe lang het duurde voordat de deelnemers in slaap vielen, slaapkwaliteit (goed / zeer goed , redelijk, zeer slecht / slecht), slaapduur en snurken. Ze verzamelden ook informatie (indien nodig van zorgverleners) over de uitkomsten van de patiënt, zoals dementie en overlijden door welke oorzaak dan ook, tot vijf jaar na de enquête.

Over het algemeen vonden ze een sterke relatie tussen verschillende variabelen in slaapstoornissen en -deficiëntie en incidentele dementie in de loop van de tijd. Het routinematig nemen van 30 minuten of langer om in slaap te vallen, ging gepaard met een 45 procent groter risico op incidentele dementie. Het routinematig ervaren van een moeilijkheid om alert te blijven, routinematig te dutten, een slechte slaapkwaliteit te melden en vijf uur of minder per nacht slapen, werd ook in verband gebracht met een verhoogd risico op overlijden.

“Deze prospectieve studie laat zien dat slaaptekort bij aanvang, toen de gemiddelde leeftijd van de deelnemers 76 jaar oud was, in verband werd gebracht met het dubbele risico op incidentele dementie en sterfte door alle oorzaken in de komende 4 tot 5 jaar”, aldus senior auteur Charles. Czeisler, MD, PhD, FRCP, FAPS, hoofd van de afdeling slaap- en circadiaanse aandoeningen. “Deze gegevens dragen bij aan het bewijs dat slaap belangrijk is voor de gezondheid van de hersenen en onderstrepen de noodzaak van verder onderzoek naar de effectiviteit van slaapverbetering en behandeling van slaapstoornissen op het risico van de ziekte van Alzheimer en mortaliteit.”

De auteurs pleiten voor verder onderzoek naar de causale relatie tussen slaap en dementie en overlijden, aangezien inzichten kunnen leiden tot een nieuwe lens om slaap bij oudere volwassenen te bekijken.

“Onze studie toont aan dat zeer korte slaapduur en slaap van slechte kwaliteit bij ouderen het risico op het ontwikkelen van dementie en eerder overlijden vergroten. Er moet meer aandacht worden besteed aan het verkrijgen van een gezonde slaap bij oudere volwassenen”, aldus tweede auteur Stuart Quan, MD, van de afdeling slaap- en circadiane stoornissen.