Verklaring voor allergische reacties door persoonlijke verzorgingsproducten

Resultaten geven inzicht in wat immuunresponses kan uitlokken bij huidcremes en commerciele producten

Chemische bestanddelen in huidcremes en andere persoonlijke verzorgingsproducten kunnen een allergische reactie veroorzaken van de huid; een algemene aandoening bekend als ‘allergic contact dermatitis’ (ACD). Hoewel ACD steeds meer voorkomt, vooral in geïndustrialiseerde landen, blijft het een raadsel precies hoe de chemische bestanddelen in persoonlijke verzorgingsproducten een reactie veroorzaken. De meeste allergische reacties waar T-cellen bij betrokken zijn worden toegeschreven aan proteinen of peptide antigenen die het immuunsysteem triggeren. Maar de chemische bestanddelen die in persoonlijke verzorgingsproducten voorkomen zijn andere soorten moleculen waarvan niet werd verwacht dat zij direct een reactie door T-cellen konden uitlokken.

Onderzoekers van Brigham and Woman’s Hospital, Columbia University en Monash University, hebben een nieuw moleculair mechanisme ontdekt waarbij gewone componenten in consumentenproducten een immuunreactie kunnen uitlokken, in het bijzonder een specifieke moleculaire verbinding die het mysterie kan verklaren van deze gevallen van ACD. De uitkomsten van het team worden gepubliceerd in Science Immunology.

“Wat we hier laten zien is een moleculaire missing link,” zegt co-senior auteur D. Branch Moody, MD, hoofdonderzoeker en arts bij de Brigham’s Division of Rheumatology, Inflammation and Immunity. “We hadden vraagtekens bij het algemeen geldende paradigma dat door de T-cel geinitieerde allergische reacties alleen worden getriggerd als T-cellen reageren op proteinen of peptide antigenen. We vonden een mechanisme waarbij parfum een T-cel reactie kan veroorzaken door een proteine genaamd CD1a”.

Van veel substanties, zoals die in zeep, cosmetica, parfums, sieraden en planten, is het onduidelijk waarom een T-cel reactie wordt getriggerd. Het aantal chemische componenten in deze producten zou te weinig zijn en met de verkeerde chemische structuur om direct te worden gedetecteerd door T-cellen, de immuuncellen die ACD triggeren.

De onderzoekers, waaronder co-hoofdauteur Annemieke de Jong van Columbia University, vroegen zich af of er een andere verklaring kon zijn. Het team testte CD1a, een molecule in de immuuncellen die de buitenste laag van onze huid vormen, om te kijken of deze moleculen zich direct aan allergenen hechtten in persoonlijke verzorgingsproducten, hierdoor een reactie veroorzakend van het immuunsysteem. Eerste auteur Sarah Nicolai, MD, onderzoeksassistent medicijnen aan het Brigham, stelde T-cellen bloot aan materiaal uit huidmonsters die in allergieklinieken gebruikt worden en ontdekte dat T-cellen respondeerden met bepaalde substanties, waaronder Peru balsem, een boomolie die algemeen gebruikt wordt in cosmetica en tandpasta. Het team ontdekte meer substanties in Peru balsem zelf: benzyl benzoaat en benzyl cinnamaat, direct verantwoordelijk voor het stimuleren van de T-cel respons. Onderzoekers testten ook soortgelijke substanties en vonden een dozijn kleine moleculen, waaronder farnesol, die een reactie bleken op te wekken.

Om beter te kunnen begrijpen hoe deze bestanddelen een reactie veroorzaakten, losten onderzoekers van Monash University de röntgen kristalstructuur op, waaruit bleek dat als farnesol CD1a faciliteert, farnesol de van nature voorkomende menselijke lipiden afstoot, waardoor CD1a meer zichtbaar wordt voor T-cellen en tot T-cel activering leidt.

De auteurs merken op dat hoewel hun onderzoek aantoont dat parfums in persoonlijke verzorgingsproducten een directe T-cel respons kunnen uitlokken, er meer onderzoek nodig is om te kijken of dit ziektes en allergische reacties veroorzaakt. Om dit beter te kunnen begrijpen is het nodig om te onderzoeken of patienten doorgaans T-cellen hebben die moleculen zoals farnesol herkennen. Het team is ook op zoek naar nieuwe moleculen die de respons van CD1a kunnen blokkeren en de activering van T-cellen kunnen opheffen. Op dit moment is al onderzoek gaande naar het identificeren van kansrijke moleculen.

Vertaling: Ellen Lam