Relatie tussen burnout en onregelmatige hartslag

Voel je je te moe, verstoken van energie, gedemoraliseerd en prikkelbaar? U kunt een burn-out hebben, een syndroom geassocieerd met een potentieel dodelijke hartritmestoornis. Dat is de conclusie van een grote studie die vandaag is gepubliceerd in het European Journal of Preventive Cardiology .

“Vitale uitputting, meestal aangeduid als burn-out syndroom, wordt meestal veroorzaakt door langdurige en diepe stress op het werk of thuis,” zei studie auteur Dr. Parveen K. Garg van de Universiteit van Zuid-Californië in Los Angeles. “Het verschilt van depressie, die wordt gekenmerkt door een laag humeur, schuldgevoel en een laag zelfbeeld. De resultaten van onze studie bevestigen verder de schade die kan worden veroorzaakt bij mensen die lijden aan uitputting die niet wordt gecontroleerd. ”

Atriale fibrillatie is de meest voorkomende vorm van hartritmestoornissen. Naar schatting zullen 17 miljoen mensen in Europa en 10 miljoen mensen in de VS volgend jaar deze aandoening hebben, waardoor hun risico op een hartaanval, beroerte en overlijden toeneemt. De oorzaak van atriumfibrilleren wordt echter niet volledig begrepen.

Psychische nood is gesuggereerd als een risicofactor voor atriumfibrilleren, maar eerdere studies toonden gemengde resultaten. Bovendien was tot nu toe het specifieke verband tussen vitale uitputting en atriumfibrilleren niet geëvalueerd.

De onderzoekers in dit onderzoek onderzochten meer dan 11.000 personen op de aanwezigheid van vitale uitputting, woede, antidepressivumgebruik en slechte sociale steun. Ze volgden hen vervolgens gedurende een periode van bijna 25 jaar voor de ontwikkeling van atriumfibrilleren.

Deelnemers met de hoogste niveaus van vitale uitputting hadden een 20% hoger risico op het ontwikkelen van atriumfibrilleren in de loop van de follow-up in vergelijking met degenen met weinig tot geen bewijs van vitale uitputting.

Hoewel verder onderzoek nodig is om de waargenomen relatie beter te begrijpen, merkte Dr. Garg op dat er waarschijnlijk twee mechanismen spelen. “Vitale uitputting wordt geassocieerd met verhoogde ontsteking en verhoogde activering van de fysiologische stressrespons van het lichaam,” zei hij. “Wanneer deze twee dingen chronisch worden geactiveerd, kan dit ernstige en schadelijke gevolgen hebben voor het hartweefsel, wat uiteindelijk zou kunnen leiden tot de ontwikkeling van deze aritmie.”

Er werden geen verbanden gevonden tussen woede, antidepressivumgebruik of slechte sociale steun en ontwikkeling van atriumfibrilleren. “De bevindingen voor woede en sociale ondersteuning zijn consistent met eerder onderzoek, maar twee eerdere studies vonden een significant verband tussen het gebruik van antidepressiva en een verhoogd risico op atriumfibrilleren. Het is duidelijk dat er nog meer werk moet worden gedaan, “zei Dr. Garg.

Verder onderzoek is ook nodig om concrete acties voor artsen te identificeren om patiënten met uitputting te helpen, zei Dr. Garg.

Hij concludeerde: “Het is al bekend dat uitputting het risico op hart- en vaatziekten, waaronder een hartaanval en beroerte, verhoogt. We melden nu dat het ook het risico op atriumfibrilleren, een potentieel ernstige hartritmestoornis, kan verhogen. Het belang van het vermijden van uitputting door zorgvuldige aandacht voor – en beheer van – persoonlijke stressniveaus als een manier om de algehele cardiovasculaire gezondheid te helpen behouden, kan niet genoeg worden benadrukt. “