Mindful yoga verlaagt testosteron met 29% bij vrouwen met PCOS

Vrouwen met polycysteus ovariumsyndroom (PCOS) zouden moeten overwegen om een ​​bewuste yogapraktijk te volgen om de symptomen te verlichten en de androgeenspiegels te verbeteren. Onderzoekers vonden een mindful yogales van een uur, driemaal per week, waarbij de testosteronspiegel in drie maanden tijd met 29% werd verlaagd.

Andere androgeenspiegels, zoals DHEA, werden ook verlaagd en depressie en angstniveaus verbeterden met respectievelijk 55% en 21%, volgens de studie in The Journal of the American Osteopathic Association.

“Er zijn effectieve farmacologische opties voor het beheer van PCOS. Ze bieden echter de mogelijkheid van enkele aanzienlijke bijwerkingen”, zegt Diana Speelman, PhD, universitair hoofddocent biochemie aan het Lake Erie College of Osteopathic Medicine en hoofdauteur van deze studie.

“Mindful yoga lijkt een veelbelovende optie om PCOS te behandelen op een manier die verschillende aspecten van de stoornis kan verbeteren.”

PCOS is een veel voorkomende hormonale aandoening die de reproductieve, metabole en psychologische gezondheid beïnvloedt. Geschat wordt dat PCOS tussen 5 en 15% van de vrouwen in de reproductieve leeftijd treft, en het is de meest voorkomende oorzaak van anovulatoire onvruchtbaarheid.

Vrouwen met PCOS kunnen onregelmatige menstruatiecycli, hirsutisme, acne, haarverlies bij mannen, subfertiliteit en een hogere incidentie van een miskraam ervaren. Het verminderen van de androgeenspiegels, inclusief testosteron en DHEA, is de sleutel tot het beheersen van deze symptomen. Gewichtsverlies kan waar nodig ook helpen bij het beheersen van de symptomen.

Onderzoekers rekruteerden vrouwen met PCOS in de leeftijd van 22-43 jaar en wezen ze willekeurig toe aan een groep, zonder tussenkomst of een waarin ze drie maanden lang zouden deelnemen aan bewuste yogapraktijken. De laatste groep kreeg een week voor het begin van de 3 maanden durende yogabeoefening een cursus mindfulness.

Mindful yogasessies duurden een uur en vonden driemaal per week plaats, gedurende drie maanden. De voordelen van verbeterde androgeenspiegels, evenals verminderde depressie en angst, traden op zonder gewichtsverlies.

Sommige deelnemers rapporteerden ook minder acne-uitbarstingen en verbeterde menstruele regelmaat, na de bewuste yoga-interventie.

‘Yoga heeft zoveel voordelen’, zegt Speelman. “Een van de beste eigenschappen is dat het toegankelijk is voor zo veel leeftijden en fitnessniveaus.”