Slaapbeperking kan emotionele reacties beïnvloeden

In een recent Journal of Sleep Research onderzoek zagen de deelnemers prettige en neutrale beelden op een negatievere manier wanneer hun slaap meerdere nachten achtereen werd beperkt.

In de studie werden de deelnemers getest de ochtend na 5 nachten normale slaap en na 5 opeenvolgende nachten slaapbeperking (5 uur per nacht).

“Onvoldoende slaap kan een negatieve emotionele bias veroorzaken, wat leidt tot een verhoogde neiging om emotionele stimuli als negatief te beoordelen”, zegt hoofdauteur Daniela Tempesta, PhD, van de Universiteit van L’Aquila, in Italië.

Ze merkte op dat de bevindingen bijzonder relevant zijn omdat chronische slaapbeperking een veelvoorkomend en onderschat gezondheidsprobleem is bij de  bevolking. “Gezien de alomtegenwoordigheid van onvoldoende slaap in de moderne samenleving, hebben onze resultaten potentiële implicaties voor het dagelijks leven, maar ook in klinische omgevingen.”

Vertaling: Andre Teirlinck