Meer vraag naar gezonde drankjes in de horeca

Een nieuwe studie onder leiding van onderzoeker van de University of South Australia, dr. Rob Hallak, toont aan dat steeds meer Australiërs de verkoop van gezonde dranken stimuleren, waaronder supersapjes, kombucha-producten, kruidenthee, flessenwater en probiotische dranken.

Drankverkopen zijn goed voor 40 procent van de jaarlijkse uitgaven van $ 45 miljard van het land aan eten, verkoop van gezondheidsdranken zat boven de $ 2,1 miljard in 2018.

Deze vraag kan helpen bij het tegen gaan van de wereldwijde obesitas-epidemie die wordt gevoed door snelgroeiende vraag naar restaurant en afhaalmaaltijden, die bekend staan ​​om de calorierijke, minder voedzame maaltijden en grote porties.

Dr. Hallak, een expert in gastvrijheid in UniSA’s School of Management, ondervroeg 400 restaurant-, café- en hotelmanagers in Australië en Nieuw-Zeeland en onderzocht hun benadering mbt gezonde dranken.

Slechts 35 procent van de horecagelegenheden in beide landen verkocht probiotische dranken zoals kombucha en kefir, maar bijna driekwart van degenen die dat wel deden, rapporteerde een “gemiddelde tot sterke vraag” naar deze producten. Bedrijven in Nieuw-Zeeland hadden 20 procent meer kans om probiotische dranken te verkopen dan bedrijven in Australië.

Franchises en pubs waren minder geneigd dan onafhankelijke cafés en nieuwere bedrijven om probiotische dranken te verkopen, ondanks aanwijzingen dat de vraag van consumenten naar gezonde alternatieven sterk is gegroeid.

“Het was verrassend om te zien dat minder dan 10 procent van de bedrijven over het algemeen een categorie” gezonde dranken “op hun menu’s aanbood,” zegt Dr. Hallak.

“Hoewel het beheersen van de vraag via regelgeving – inclusief waarschuwingslabels en belastingen – een manier kan zijn om de consumptie van suikerhoudende dranken te stoppen, zou het vergroten van de variëteit, de beschikbaarheid en het aanbod van betaalbare gezondere drankopties effectiever kunnen zijn.”

Er zijn echter uitdagingen bij het verkopen van gezondere drankopties. De winstmarges zijn kleiner, opslag- / koelkastruimte is beperkt en hun houdbaarheid is korter. “De vraag van consumenten naar opties voor gezonde dranken wint zeker aan kracht en het is tijd dat de industrie en de overheid meer doen om ondernemers in deze ruimte aan te moedigen”, zegt hij.

De bevindingen zijn gepubliceerd in het British Food Journal.