Keto dieet werkt het best in kleine doses

Een ketogeen dieet – dat 99% calorieën uit vet en slechts 1% uit koolhydraten levert – heeft gezondheidsvoordelen op korte termijn, maar negatieve effecten na ongeveer een week, vonden onderzoekers van Yale in een studie op muizen.

De resultaten bieden vroege aanwijzingen dat het keto dieet over een beperkte tijd, de menselijke gezondheid kan verbeteren door het risico op diabetes en ontstekingen te verlagen. Ze vormen ook een belangrijke eerste stap in de richting van mogelijke klinische proeven bij mensen.

Het keto dieet is steeds populairder geworden door  beroemdheden, waaronder Gwyneth Paltrow, Lebron James en Kim Kardashian die het hebben aangeprezen als een regime voor gewichtsverlies.

In de Yale studie, gepubliceerd in het 20 januari nummer van Nature Metabolism, vonden de onderzoekers dat de positieve en negatieve effecten van het dieet betrekking hebben op de immuuncellen die gamma-delta-T-cellen worden genoemd, weefsel beschermende cellen die het risico op diabetes en ontstekingen verlagen.

Een keto dieet misleidt het lichaam tot het verbranden van vet, zei hoofdauteur Vishwa Deep Dixit van de Yale School of Medicine. Wanneer het glucosegehalte van het lichaam wordt verminderd vanwege het lage koolhydraatgehalte, fungeert het alsof het zich in een staat van uithongering bevindt – hoewel het dat niet is – en begint vetten te verbranden in plaats van koolhydraten. Dit proces levert op zijn beurt weer moleculen op, die ketonen worden genoemd, als alternatieve brandstofbron. Wanneer het lichaam ketonen verbrandt worden weefsel beschermende gamma-delta-T-cellen uitgezet over het hele lichaam.

Dit vermindert het risico op diabetes en ontstekingen en verbetert het metabolisme, zei Dixit, Waldemar Von Zedtwitz professor van Comparative Medicine and of Immunobiology . Na een week op keto dieet, zei hij, vertonen muizen een verlaging van de bloedsuikerspiegel en ontstekingen.

Maar wanneer het lichaam zich in deze “honger-niet-verhongering” -modus bevindt, gebeurt de vetopslag ook gelijktijdig met vetafbraak, vonden de onderzoekers. Wanneer muizen verder het vetrijk, koolhydraatarm dieet eten consumeren ze meer vet dan ze kunnen verbranden en ontwikkelen ze diabetes en obesitas zei Dixit.  “Ze verliezen de beschermende gamma-delta T-cellen in het vet”.

Klinische studies op lange termijn bij mensen zijn nog steeds nodig om de anekdotische claims van de gezondheidsvoordelen van keto te evalueren.

“Voordat een dergelijk dieet kan worden voorgeschreven,  is een grote klinische proef in gecontroleerde omstandigheden noodzakelijk om het achterliggende mechanisme van metabole en immunologische voordelen of mogelijke schade aan individuën die te zwaar zijn en pre-diabetes hebben, te begrijpen”, zegt bovengenoemde Dixit.

Vertaling: André Teirlinck