Link tussen afwezigheid killercel receptor met ernstige Covid-19

Vanwege een genetische variatie mist ongeveer 4% van de bevolking van nature de activeringsreceptor NKG2C

Het beloop en de ernst van COVID-19 bij individuele patiënten wordt grotendeels beïnvloed door de interactie tussen het SARS-CoV-2 coronavirus en het menselijke immuunsysteem. Normaal gesproken is de antivirale immuunrespons van natural killer-cellen (NK-cellen) een belangrijke stap in de strijd tegen virale replicatie in de vroege fase van de infectie. Op hun oppervlak hebben deze killercellen speciale, activerende receptoren, waaronder de NKG2C-receptor, die communiceert met een geïnfecteerde cel via een van zijn gespecialiseerde oppervlaktestructuren, HLA-E. Deze interactie resulteert in de vernietiging van met virus geïnfecteerde cellen. Door genetische variatie ontbreekt echter ongeveer 4% van de bevolking van nature de activeringsreceptor NKG2C, en bij 30% van de bevolking is deze receptor slechts gedeeltelijk beschikbaar.

Een onderzoeksgroep van het Centrum voor Virologie aan de Medische Universiteit van Wenen, onder leiding van Elisabeth Puchhammer-Stöckl, heeft nu in samenwerking met artsen van Klinik Favoriten aangetoond dat mensen met een gedeeltelijke of totale afwezigheid van de NKG2C-receptor het meest waarschijnlijk ernstige COVID-19 ontwikkelen.

In hun studie, die onlangs werd gepubliceerd in het tijdschrift Genetics in Medicine, toonden de auteurs aan dat mensen die met COVID-19 in het ziekenhuis moesten worden opgenomen, significant vaker de genetische variatie vertoonden die aan het ontbreken van de receptor ten grondslag lag dan mensen die alleen een milde ziekte hadden. Puchhammer-Stöckl legt uit: “Afwezigheid van de receptor kwam vooral voor bij COVID-19-patiënten die werden behandeld op intensive care-afdelingen, ongeacht leeftijd of geslacht. Genetische variaties op de HLA-E van de geïnfecteerde cel waren ook geassocieerd met de ernst van de ziekte, zij het dat in mindere mate.”

De huidige studie toont daarom het grote belang aan van NK-celrespons in de strijd tegen SARS-CoV-2-infectie: “Dit deel van de immuunrespons zou daarom ook een belangrijk doelwit kunnen zijn voor geneesmiddelen die kunnen helpen bij het voorkomen van ernstige COVID-19-ziekte. , ”legt de MedUni Vienna-expert uit.