Licht geactiveerde toedieningsmethode van geneesmiddelen bij artritis

Lichtsturing bij artritis.

Een nieuwe toedieningsmethode voor geneesmiddelen kan de bijwerkingen van geneesmiddelen voor reumatoïde artritis verminderen.

Hoewel de huidige behandelingen van reumatoïde artritis de symptomen kunnen verminderen veroorzaken ze vaak ernstige bijwerkingen. Resultaten van een nieuwe studie op muizen suggereren dat een nieuwe, door licht geactiveerde toedieningsmethode van geneesmiddelen de bijwerkingen zou kunnen verminderen.

In de Verenigde Staten worden momenteel 1,3 miljoen mensen gediagnosticeerd met reumatoïde artritis, een chronische ziekte die pijnlijke gewrichtszwelling veroorzaakt die uiteindelijk kan leiden tot botverlies en gewrichtsmisvormingen.

“Ons toedieningssysteem verminderde artritis in ons experimentele model terwijl we veel kleinere hoeveelheden geneesmiddel toedienden dan nodig is voor de momenteel goedgekeurde behandeling”, zegt Emilia Zywot, promovendus van de Universiteit van North Carolina in Chapel Hill en lid van het team dat de nieuwe toedieningswijze ontwikkelde.

Mevrouw Zywot zou dit onderzoek deze maand presenteren op de jaarlijkse bijeenkomst van de American Society for Pharmacology and Experimental Therapeutics in San Diego. Hoewel de bijeenkomst, die zou worden gehouden in samenhang met de conferentie over experimentele biologie van 2020, werd geannuleerd als gevolg van de COVID-19-uitbraak, werd het abstract  gepubliceerd in The FASEB Journal.

Voor de nieuwe methode wordt een medicijn gehecht aan vitamine B12 moleculen die zijn ontworpen om te reageren op lage niveaus van laserlicht. Transfusie wordt vervolgens gebruikt om rode bloedcellen geladen met de vitamine B12 moleculen toe te dienen bij de muizen bij wie de cellen circuleren totdat ze worden geactiveerd.

Het medicijn wordt alleen geactiveerd in gebieden die een laag niveau van laserlicht met lange golflengte ontvangen, dat van buiten het lichaam kan worden toegediend. Deze controleerbare activering maakt het mogelijk dat een hoge concentratie van het geneesmiddel wordt afgegeven op de plaats van ontsteking, waardoor een algehele lagere totale of systemische hoeveelheid van het geneesmiddel nodig is voor een effectieve behandeling.

Om hun nieuwe methode te testen, dienden de onderzoekers het artritis medicijn dexamethason toe aan artritische muizen via traditionele injecties en het op licht gebaseerd toedieningssysteem. Laserlicht werd gebruikt om het op licht reagerende geneesmiddel in een artritische poot te activeren. Ze ontdekten dat het op licht gebaseerde toedieningssysteem artritis verminderde met een drievoudig lagere dosis dexamethason.

“We hopen dat ons medicijnafgifte platform de medicijnafgifte beter zal controleren en de hoeveelheid systemische blootstelling en off-target effecten zal verminderen,” zei mevrouw Zywot. “We denken dat het nuttig zal zijn voor elk medicijn dat synthetisch kan worden gehecht aan ons lichtgevoelig systeem, waardoor het vatbaarder wordt voor toepassingen buiten artritis.”

De onderzoekers zijn van plan het systeem verder te onderzoeken op muizen met artritis om de werkzaamheid evan in vergelijking met de huidige behandelingen beter te begrijpen.

Vertaling persbericht : Andre Teirlinck