Lichaamsbeweging kan hersencellen helpen beschermen

Een nieuwe studie naar de mechanismen die bij deze relatie betrokken zijn laat zien dat de rol die bewegen speelt bij het handhaven van insuline- en body mass index-niveaus kan helpen het hersenvolume te beschermen en zo dementie te voorkomen.

Het onderzoek is gepubliceerd in het online nummer van Neurology® van 13 april 2022, het medische tijdschrift van de American Academy of Neurology.

“Deze resultaten kunnen ons helpen te begrijpen hoe fysieke activiteit de gezondheid van de hersenen beïnvloedt, wat ons kan helpen bij het ontwikkelen van strategieën om leeftijd gerelateerde achteruitgang in geheugen en denkvaardigheden te voorkomen of uit te stellen,” zei studie auteur Géraldine Poisnel, PhD, van Inserm Research Center in Caen, Frankrijk. “Oudere volwassenen die fysiek actief zijn, hebben cardiovasculaire voordelen, wat kan resulteren in een grotere structurele hersenintegriteit.”

Daarentegen ontdekten onderzoekers dat de relatie tussen lichaamsbeweging en het metabolisme van glucose in de hersenen niet werd beïnvloed door insuline of body mass index (BMI) niveaus. Bij mensen met dementie is een verminderd glucosemetabolisme in de hersenen te zien. Bij het onderzoek waren 134 mensen betrokken met een gemiddelde leeftijd van 69 jaar die geen geheugenproblemen hadden. De mensen vulden enquêtes in over hun fysieke activiteit in het afgelopen jaar. Er waren hersenscans om het volume en het glucosemetabolisme te meten. Er werd informatie verzameld over BMI en insulineniveaus, evenals cholesterol, bloeddruk en andere factoren. Mensen met de meeste fysieke activiteit hadden een hoger totaal volume grijze stof in hun hersenen dan mensen met de minste fysieke activiteit, met een gemiddelde van ongeveer 550.000 kubieke millimeter (mm³) vergeleken met ongeveer 540.000 mm³. Toen onderzoekers alleen naar hersengebieden keken die door de ziekte van Alzheimer waren aangetast, vonden ze dezelfde resultaten.

Degenen met de meeste activiteit hadden ook een hogere gemiddelde snelheid van glucosemetabolisme in de hersenen dan degenen met de minste hoeveelheid activiteit.

Hogere fysieke activiteit was niet geassocieerd met hoeveel amyloïde plaque in de hersenen. Amyloïde plaque is een marker voor de ziekte van Alzheimer.

Poisnel zei dat er meer onderzoek nodig is om de mechanismen achter deze relaties te begrijpen. “Het handhaven van een lagere BMI door fysieke activiteit kan een verstoord insulinemetabolisme helpen voorkomen dat vaak wordt gezien bij veroudering, waardoor de gezondheid van de hersenen wordt beïnvloed”, zei Poisnel.

De studie bewijst niet dat lichaamsbeweging het hersenvolume beschermt. Het laat alleen een associatie zien.

Een beperking van het onderzoek is dat mensen hun eigen fysieke activiteit rapporteerden.

De studie werd ondersteund door het Horizon 2020 Research and Innovation Program van de Europese Unie, Region Normandy en MMA Foundation of Entrepreneurs of the Future.

Persbericht AAN – vertaling Andre Teirlinck