Leveraandoening kan diabetes type 2 veroorzaken

Analyse suggereert dat het falen van de lever om insuline op de juiste manier te verwerken, een vroegtijdige waarschuwing kan zijn van diabetes voor personen met een verhoogd risico.

Een leveraandoening die al lang geassocieerd is met diabetes type 2, kan de ziekte zelfs veroorzaken, en testen op het kan een vroege waarschuwing bieden voor risicogroepen, volgens een studie van Cedars-Sinai. Type 2 diabetes is de meest voorkomende vorm van diabetes, een aandoening die meer dan 30 miljoen Amerikanen treft.

Bij diabetes type 2 kunnen chronische hoge bloedsuikerspiegels leiden tot ernstige gezondheidsproblemen, zoals hartaandoeningen, beroertes, verlies van gezichtsvermogen en nieraandoeningen. Hoewel het soms diabetes bij volwassenen wordt genoemd, treft de ziekte ook steeds vaker kinderen en treft het onevenredig veel Afrikaanse Amerikanen.

Het hormoon insuline reguleert de bloedsuikerspiegel en zorgt ervoor dat cellen het kunnen gebruiken. Patiënten met diabetes type 2 kunnen ofwel geen gebruik maken van insuline, ofwel er onvoldoende van produceren. Ondanks tientallen jaren onderzoek zijn de onderliggende oorzaken van de ziekte onduidelijk.

De auteurs van de recente studie, in het tijdschrift Diabetes, stellen dat een primaire oorzaak van diabetes type 2 een aandoening kan zijn die bekend staat als verminderde leverinsuline-klaring, waarbij de lever niet in staat is overtollige insuline uit het lichaam te verwijderen.

“Inzicht in de rol van de lever heeft een groot potentieel om zowel de diagnose als de behandeling van diabetes type 2 te verbeteren, met name voor Afro-Amerikanen,” zei Richard Bergman, PhD, directeur van het Sports Spectacular Diabetes and Obesity Wellness and Research Centre bij Cedars-Sinai. Bergman is de bijbehorende auteur van de studie. Uit eerder onderzoek van het team van Bergman is gebleken dat Afro-Amerikanen de neiging hebben meer problemen te hebben met hepatische insulineklaring.

De wetenschappelijke gemeenschap beschouwt een verminderde insuline-klaring al lang als een gevolg van diabetes. Maar een analyse van recente en historische gegevens uit meerdere studies suggereert dat de aandoening mogelijk een primaire oorzaak is van diabetes type 2, volgens Bergman, professor in de biomedische wetenschappen en geneeskunde en de Alfred Jay Firestein-leerstoel in Diabetes Research.

De lever speelt een belangrijke rol bij het reguleren van veel systemen in het menselijk lichaam. Wanneer een lever onvoldoende insuline niet voldoende kan verwerken en opruimen, stroomt het hormoon de bloedbaan over en gooit de chemie van het lichaam uit balans. Bergman en zijn team stellen voor dat deze reeks gebeurtenissen diabetes type 2 veroorzaakt bij patiënten die al kwetsbaar zijn gemaakt door meerdere genetische en levensstijlfactoren.

De onderzoekers waarschuwden dat hun hypothese niet is bewezen. “We realiseren ons dat de gepresenteerde gegevens voornamelijk associatief zijn en daarom geen causaliteit bewijzen,” zei Marilyn Ader, PhD, associate director van het diabetes- en obesitascentrum en universitair hoofddocent Biomedische Wetenschappen aan Cedars-Sinai. Ze was mede-onderzoeker voor de studie.

Bergman zei dat hij en collega’s van plan zijn verdere studies voort te zetten om te helpen verduidelijken of verminderde leverinsufficiëntie kan leiden tot diabetes type 2, althans in sommige risicogroepen. “Het lijkt duidelijk dat de rol van de klaring van insuline en de onderliggende mechanismen en genetica meer aandacht verdienen,” zei hij.