Lange dutjes kunnen slecht zijn voor de gezondheid

Velen geloven dat slapen gaan een onschuldige bezigheid is. Maar vandaag laten wetenschappers zien dat langer dan een uur dutten riskant kan zijn. De studie wordt gepresenteerd op ESC Congress 2020.

“Een dutje overdag is over de hele wereld gebruikelijk en wordt over het algemeen als een gezonde gewoonte beschouwd”, zei studieauteur Dr. Zhe Pan van de Guangzhou Medical University, China. “Een veelgehoorde mening is dat dutten de prestaties verbetert en de negatieve gevolgen van ‘slaapschuld’ tegengaat. Onze studie daagt deze wijdverbreide meningen uit.”

Eerder onderzoek naar het verband tussen dutjes overdag en overlijden of hart- en vaatziekten heeft tegenstrijdige resultaten opgeleverd. Bovendien hield het geen rekening met de duur van de nachtelijke slaap.

Deze studie vat het beschikbare bewijs samen om de relatie tussen dutten en de risico’s van overlijden door alle oorzaken en hart- en vaatziekten te beoordelen. In totaal werden 313.651 deelnemers uit meer dan 20 onderzoeken in de analyse opgenomen. Ongeveer 39% van de deelnemers deed een dutje.

Uit de analyse bleek dat lange dutjes (meer dan 60 minuten) verband hielden met een 30% groter risico op overlijden door alle oorzaken en 34% meer kans op hart- en vaatziekten in vergelijking met niet dutten. Wanneer rekening werd gehouden met de nachtelijke slaap, werden lange dutjes alleen in verband gebracht met een verhoogd risico op overlijden bij degenen die meer dan zes uur per nacht sliepen.

Over het algemeen werden dutjes van elke lengte in verband gebracht met een 19% verhoogd risico op overlijden. Het verband was meer uitgesproken bij vrouwen, die een 22% grotere kans op overlijden hadden met dutten in vergelijking met niet-dutten, en oudere deelnemers, wiens risico met 17% toenam bij dutjes.

Korte dutjes (minder dan 60 minuten) waren niet riskant voor het ontwikkelen van hart- en vaatziekten. Dr. Pan zei: “De resultaten suggereren dat kortere dutjes (vooral die van minder dan 30 tot 45 minuten) de gezondheid van het hart kunnen verbeteren bij mensen die ‘s nachts onvoldoende slapen.”

De redenen waarom dutjes het lichaam beïnvloeden, zijn nog steeds onzeker, zei Dr. Pan, maar sommige onderzoeken hebben gesuggereerd dat lang sluimeren verband houdt met hogere niveaus van ontsteking, wat riskant is voor de gezondheid van het hart en een lang leven. Ander onderzoek heeft dutten in verband gebracht met hoge bloeddruk, diabetes en een slechte algehele lichamelijke gezondheid.

Hij concludeerde: “Als je een siësta wilt houden, blijkt uit onze studie dat het het veiligst is om die onder een uur te houden. Voor degenen onder ons die niet de gewoonte hebben om overdag te slapen, is er geen overtuigend bewijs om mee te beginnen.”