Ontdekking eiwitmolecuul dat agressieve vorm borstkanker veroorzaakt

Baanbrekend kankeronderzoek door de University of South Australia heeft een invasief eiwitmolecuul geïdentificeerd dat verantwoordelijk zou kunnen zijn voor enkele van de meest agressieve vormen van borstkanker.

Het nooit eerder bestudeerde molecuul (ZCCHC24) lijkt de structuur van borstkankercellen te veranderen om de agressieve aard van de dodelijke ziekte te versterken. Als u begrijpt hoe het werkt, kan de kanker stoppen met uitzaaien naar andere plaatsen in het lichaam.

Hoofdonderzoeker en laboratoriumhoofd bij het UniSA’s Center of Cancer Biology, en ontvanger van de Cancer Council Beat Cancer Project-subsidie, universitair hoofddocent Philip Gregory, zegt dat de ontdekking levensveranderende informatie kan opleveren om de verspreiding van borstkanker te voorkomen.

“Begrijpen waarom sommige vormen van borstkanker zich verspreiden en andere niet, is essentieel om te begrijpen hoe borstkanker moet worden behandeld”, zegt Assoc Prof Gregory.

“In dit onderzoek gaan we verder om naar individuele kankercellen te kijken en proberen we erachter te komen waarom ze van goedaardig in agressief veranderen. Zodra ze agressief worden, kunnen deze cellen schurken gaan vertonen, zich over het lichaam vertakken en ze erg moeilijk te behandelen maken.

“Wat we hebben ontdekt, is een molecuul dat sterk lijkt te zijn ingeschakeld in de meest agressieve kankercellen. Wanneer we de werking van dit molecuul blokkeren, veranderen de cellen volledig en worden ze veel minder agressief.

“Dit molecuul komt vooral voor bij agressieve borstkanker, die erg moeilijk te behandelen kan zijn. Door te begrijpen hoe het molecuul werkt, kunnen we nieuwe behandelingen voor de ziekte ontsluiten. ”

borstkankeronderzoek Borstkanker is de meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen wereldwijd, met meer dan twee miljoen gevallen over de hele wereld. In Australië wordt geschat dat in 2020 bijna 20.000 nieuwe gevallen van borstkanker zullen worden gediagnosticeerd. Het is de tweede belangrijkste doodsoorzaak door kanker bij vrouwen.

In de aanloop naar Daffodil Day op vrijdag 28 augustus zegt Lincoln Size, Chief Executive van Cancer Council SA, dat de bevindingen een spannende stap voorwaarts zijn in het onderzoek naar borstkanker.

“Deze nieuwe ontdekking zou behandelingen voor borstkanker in de toekomst kunnen veranderen en duizenden Australische vrouwen kunnen helpen”, zegt Size.

“We zijn ongelooflijk trots om baanbrekend onderzoek te financieren, zoals dat van Dr. Gregory, via het Beat Cancer Project van Cancer Council en moedigen de gemeenschap aan om hun steun te betuigen aan deze Daffodil Day, zodat we dit cruciale werk kunnen blijven financieren.”