Kunnen goede slaappatronen genetische gevoeligheid hartziekten compenseren?

Voor het eerst hebben onderzoekers de impact op het risico op hart- of bloedvatproblemen beoordeeld door de combinatie van slaappatronen en genetische vatbaarheid voor hart- en vaatziekten.

De studie, die vandaag (woensdag) is gepubliceerd in het European Heart Journal [1], wees uit dat zelfs als mensen een hoog genetisch risico op hartaandoeningen of beroertes hadden, dit tot op zekere hoogte werd gecompenseerd door goede slaappatronen.

De onderzoekers, geleid door professor Lu Qi, directeur van het Tulane University Obesity Research Center aan de Tulane University, New Orleans, VS, keken naar genetische variaties bekend als SNP’s (single nucleotide polymorphisms) waarvan al bekend was dat ze verband hielden met de ontwikkeling van hartaandoeningen en beroerte. Ze analyseerden de SNP’s van bloedmonsters genomen van 385 292 gezonde deelnemers aan het UK Biobank-project en gebruikten ze om een ​​genetische risicoscore te maken om te bepalen of de deelnemers een hoog, gemiddeld of laag risico hadden op cardiovasculaire problemen.

Prof Qi en zijn collega’s creëerden ook een nieuwe, ‘gezonde slaapscore’ door de deelnemers te vragen of ze een ‘ochtend’- of een’ avond’-persoon waren, hoe lang ze sliepen en of ze al dan niet last hadden van slapeloosheid, snurken of frequente, overmatige slaperigheid overdag. De gezonde slaapscore varieerde van 0 tot 5, waarbij 5 het gezondste slaappatroon was, wat een ‘ochtend’-persoon vertegenwoordigt, die tussen 7-8 uur per nacht sliep, zonder slapeloosheid, snurken of slaperigheid overdag.

De onderzoekers volgden de deelnemers gemiddeld 8,5 jaar, gedurende welke periode er 7280 gevallen van hartaandoeningen of beroertes waren.

Prof Qi zei: “We wilden testen of de relatie tussen slaapscores en cardiovasculaire uitkomsten verschilde volgens het genetische risico. Dit is de eerste keer dat dit is gebeurd.

“We wilden ook het aandeel cardiovasculaire problemen schatten dat niet zou zijn opgetreden als alle deelnemers een gezond slaappatroon hadden, als we aannemen dat er een oorzakelijk verband is.”

De onderzoekers ontdekten dat deelnemers met een score van 5 in vergelijking met mensen met een slaapscore van 0-1 (ongezond slaappatroon) een 35% lager risico op hart- en vaatziekten hadden en een 34% lager risico op zowel hartaandoeningen als beroerte.

Prof Qi zei: “Als het verband tussen slaap en hart- en vaatziekten causaal blijkt te zijn, zou meer dan een tiende van alle hartaandoeningen en beroertes niet hebben plaatsgevonden als alle deelnemers een gezonde slaapscore van 5 hadden. Onder mensen met een gezonde slaapscore van 5, waren er bijna zeven minder gevallen van hart- en vaatziekten per 1000 mensen per jaar vergeleken met mensen met een slaapscore van minder dan 5. ”

Toen de onderzoekers keken naar het gecombineerde effect van slaapscore en genetische vatbaarheid op hart- en vaatziekten, vonden ze dat deelnemers met zowel een hoog genetisch risico als een slecht slaappatroon een meer dan 2,5 maal groter risico op hartaandoeningen en een 1,5 maal hadden groter risico op een beroerte in vergelijking met mensen met een laag genetisch risico en een gezond slaappatroon. Dit betekende dat er 11 extra gevallen van hartaandoeningen en vijf extra gevallen van beroerte per 1000 mensen per jaar waren onder arme slapers met een hoog genetisch risico in vergelijking met goede slapers met een laag genetisch risico. Een gezond slaappatroon compenseerde echter licht voor een hoog genetisch risico, met iets meer dan een tweevoudig verhoogd risico voor deze mensen.

“We ontdekten dat een hoog genetisch risico gedeeltelijk kon worden gecompenseerd door een gezond slaappatroon,” zei Prof Qi. “Bovendien vonden we dat mensen met een laag genetisch risico deze inherente bescherming zouden kunnen verliezen als ze een slecht slaappatroon hadden.”

Bron