Met behulp van gebit het risico op psychische aandoeningen voorspellen

Een team van onderzoekers is een van de eersten om te vragen of melktanden kunnen worden gebruikt om te onderzoeken of er bepaalde leeftijden zijn wanneer blootstelling aan tegenspoed in de kindertijd nog schadelijker is. De nieuwe aanpak is beschreven in een paper in Biological Psychiatry door onderzoekers van Massachusetts General Hospital (MGH), het Forsyth Institute en de University of California San Francisco (UCSF). De publicatie beschrijft hoe tanden kunnen dienen als een bruikbare nieuwe tool die in staat is de aanwezigheid en timing van tegenslagen bij kinderen te meten, een belangrijke risicofactor voor psychiatrische en lichamelijke gezondheidsproblemen in de toekomst.

Tanden ontwikkelen zich in lagen en laten groeimerken achter – vergelijkbaar met ringen in een boom die zijn leeftijd en omgeving aangeven. Onderzoekers veronderstellen dat de kenmerken van elke laag of groeimarkering in een tand op dezelfde manier een uniek verhaal kunnen vertellen over de ervaringen van een kind met stress tijdens zijn ontwikkeling.

Het concept dat in het artikel wordt geschetst, suggereert dat tanden gevallen van vroege tegenspoed kunnen registreren, waaronder armoede, misbruik, een ouder met een psychische aandoening of een natuurramp. Tegenspoed in de kindertijd, die bijna de helft van alle kinderen in de Verenigde Staten treft, is een bekende risicofactor voor toekomstige psychiatrische stoornissen – zoals depressie en angst – evenals lichamelijke gezondheidsuitkomsten, waaronder hart- en vaatziekten. Hoewel vroege interventies voor kinderen die worden blootgesteld aan trauma een voortdurende en dringende behoefte zijn, blijft er een gebrek aan objectieve hulpmiddelen om op betrouwbare en valide wijze precies te meten of en wanneer kinderen worden blootgesteld en mogelijk het meest vatbaar voor tegenspoed.

“Elke tand kan zijn eigen verhaal vertellen over een periode in vroege ontwikkeling, zelfs vóór de geboorte”, zegt Erin Dunn, ScD, MPH, Centrum voor Genomische Geneeskunde en Afdeling Psychiatrie bij MGH, senior auteur van het papier. “Wij geloven dat tanden de psychologische en sociale stressoren kunnen vastleggen die mensen al vroeg in hun leven ervaren, wat vervolgens kan helpen om preventie-inspanningen te sturen.”

Het papier schetst lage en hoge resolutie tactieken om de manieren te bestuderen waarop stressoren van tanden kunnen worden gemeten, inclusief de kenmerken van tandgroeitekens, dikte van glazuur en de aanwezigheid van putjes, lijnen en groeven in de tand.

“Tandglazuur is eigenlijk een fossiel in je mond. Wat is vastgelegd in tanden is een geschiedenis van wat uw lichaam en cellen hebben ervaren tijdens de periode waarin uw tanden vormden, “zegt Felicitas Bidlack, PhD, geassocieerd lid van het personeel van het Forsyth Institute en co-auteur van het papier. “Niemand anders ter wereld heeft uw tanden of uw tandgeschiedenis geregistreerd. Tanden zijn als je persoonlijke paspoort, waardoor ze een ideale biomarker zijn. ”

Blijft Dunn, “Vele jaren voor het begin van de puberteit zijn tanden verloren of werpen ze van nature af, wanneer depressieve symptomen vaak eerst optreden. Het is dus mogelijk dat kinderartsen en tandartsen op een dag de schuurtanden van kinderen kunnen verzamelen, deze tanden voor analyse naar gespecialiseerde laboratoria kunnen sturen en de resultaten kunnen gebruiken naast informatie over familiegeschiedenis en andere factoren om te bepalen of een kind het risico loopt om zich te ontwikkelen een psychisch probleem in de toekomst. ”

Bron