Koffie en groenten kunnen beschermen tegen COVID-19

Een nieuwe Northwestern Medicine-studie toont aan dat koffieconsumptie en het eten van veel groenten enige bescherming kan bieden tegen COVID-19. De auteurs zijn van mening dat dit de eerste studie is die populatiegegevens gebruikt om de rol van specifieke inname via de voeding bij de preventie van COVID-19 te onderzoeken.

“De voeding van een persoon heeft invloed op de immuniteit”, zegt senior auteur Marilyn Cornelis, universitair hoofddocent preventieve geneeskunde aan de Northwestern University Feinberg School of Medicine. “En het immuunsysteem speelt een sleutelrol bij de gevoeligheid van en de reactie op infectieziekten, waaronder COVID-19.” Borstvoeding kan ook bescherming bieden en minder bewerkt vlees eten, zo blijkt uit de studie.

“Naast het volgen van richtlijnen die momenteel gelden om de verspreiding van het virus te vertragen, bieden we ondersteuning voor andere relatief eenvoudige manieren waarop individuen hun risico kunnen verminderen en dat is door middel van dieet en voeding”, zei Cornelis.

Het artikel over voeding en COVID-19-bescherming is onlangs gepubliceerd in het tijdschrift Nutrients.

Een of meer kopjes koffie per dag was geassocieerd met een afname van ongeveer 10% van het risico op COVID-19 in vergelijking met minder dan één kopje per dag. Consumptie van ten minste 0,67 porties per dag groenten (gekookt of rauw, exclusief aardappelen) was geassocieerd met een lager risico op COVID-19-infectie. Verwerkt vleesconsumptie van slechts 0,43 porties per dag was geassocieerd met een hoger risico op COVID-19. Als baby borstvoeding kreeg, verminderde het risico met 10% in vergelijking met het niet krijgen van borstvoeding.

Hoewel de studie aantoont dat voeding het ziekterisico enigszins lijkt te verminderen, beveelt de Centers for Disease Control and Prevention vaccins aan als de meest effectieve manier om de ziekte van COVID-19 te voorkomen, met name ernstige ziekte en overlijden. COVID-19-vaccins verminderen ook het risico dat mensen het virus dat COVID-19 veroorzaakt, verspreiden.

Tot nu toe heeft het meeste COVID-19-onderzoek zich gericht op individuele factoren die zijn beoordeeld na een positieve COVID-19-test. Personen met een onderdrukt immuunsysteem, zoals ouderen en mensen met bestaande comorbiditeiten, waaronder hart- en vaatziekten, hypertensie, diabetes en obesitas, hebben meer kans op ernstige gevolgen van COVID-19.

Maar afgezien van gewichtsbeheersing, is er minder aandacht besteed aan andere beïnvloedbare risicofactoren voorafgaand aan COVID-19-infectie, zei Cornelis, die onderzoekt hoe voeding en voeding bijdragen aan chronische ziekten.

Dr. Thanh-Huyen Vu, de eerste auteur van de studie en universitair hoofddocent geneeskunde aan Northwestern, leidt nu analyses om te bepalen of dit beschermende dieetgedrag specifiek is voor COVID of luchtweginfecties in het algemeen.

Exacte mechanismen die deze voedingsfactoren koppelen aan COVID zijn onbekend.

“Koffie is een belangrijke bron van cafeïne, maar er zijn ook tientallen andere verbindingen die mogelijk ten grondslag liggen aan de beschermende associaties die we hebben waargenomen,” zei Cornelius. “Associaties met bewerkt vlees, maar niet met rood vlees, wijzen op niet-vleesfactoren.”

Met behulp van gegevens van de UK Biobank onderzochten onderzoekers de associaties tussen voedingsgedrag gemeten in 2006-2010 en COVID-19-infecties in maart tot december 2020, voordat vaccins beschikbaar waren. Ze concentreerden zich op 1) voedingsfactoren waarvoor gegevens beschikbaar waren en eerder betrokken waren bij immuniteit op basis van onderzoeken bij mensen en dieren; 2) zelfgerapporteerde innames van koffie, thee, groente, fruit, vette vis, bewerkt vlees en rood vlees. Een vroege blootstelling aan moedermelk werd ook geanalyseerd.

Van de 37.988 deelnemers die op COVID-19 werden getest en in het onderzoek waren opgenomen, testte 17% positief.

Het observationele karakter van het UK Biobank-onderzoek beperkt de mate waarin beschermingsmechanismen kunnen worden getest, zei Cornelis. Veel van haar voedingsonderzoek maakt echter gebruik van genetica, en met alle deelnemers aan de UK Biobank die momenteel gegenotypeerd zijn, hoopt ze deze informatie te gebruiken om beter inzicht te krijgen in hoe voeding en voeding bescherming bieden tegen de ziekte.

Andere Noordwestelijke auteurs zijn Kelsey Rydland, Dr. Chad Achenbach en Linda Van Horn.

Het onderzoek werd ondersteund door subsidie ​​K01AG053477 van het National Institute on Aging of the National Institutes of Health.

Link