Kinderen eten meer groenten en fruit bij langere lunchpauze

URBANA, Illinois – Als kinderen op school lunchen, zijn groenten en fruit misschien niet hun eerste keuze. Maar met meer tijd aan de lunchtafel, is de kans groter dat ze die gezonde voedingsmiddelen oppikken. Als we de voeding en gezondheid van kinderen willen verbeteren, kunnen langere schoollunches helpen om die doelen te bereiken, zo blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Illinois.

“Tien minuten zittende lunchtijd of minder is vrij gebruikelijk. De geplande lunchtijd kan langer zijn, maar studenten moeten in de rij wachten om hun eten te krijgen. En soms worden lunchpauzes gedeeld met pauze. Dit betekent dat de hoeveelheid tijd die kinderen daadwerkelijk hebben om hun maaltijden te eten is veel minder dan de geplande tijd”, zegt Melissa Pflugh Prescott, assistent-professor bij de afdeling Voedingswetenschappen en Menselijke Voeding aan de U of I.

Prescott en co-auteurs Xanna Burg, Jessica Metcalfe en Brenna Ellison vergeleken de groente- en fruitconsumptie gedurende 10 en 20 minuten zittend lunchen, en de resultaten waren duidelijk.

“Tijdens kortere lunchpauzes aten kinderen aanzienlijk minder van de groente- en fruitdelen van hun maaltijd, terwijl er geen significant verschil was in de hoeveelheid dranken of hoofdgerechten die ze consumeerden. Het is logisch dat u het deel van de maaltijd eet dat u eruitziet vooruit naar de eerste, en als er genoeg tijd over is, ga je misschien naar de andere delen. Maar als er niet genoeg tijd is, lijden die items en zijn het meestal groenten en fruit”, legt Prescott uit.

Dit heeft met name gevolgen voor kinderen uit gezinnen met een laag inkomen die deelnemen aan het National School Lunch Program en die mogelijk geen middelen hebben om hun eigen lunch van huis mee te nemen om wachttijden voor de lunch te vermijden, voegt ze eraan toe.

Prescott en haar collega’s voerden het onderzoek uit met kinderen van de lagere en middelbare school die deelnamen aan een zomerkamp op de campus van de Universiteit van Illinois. De onderzoekers richtten de lunchruimte in als een schoolkantine waar studenten door de lunchlijn zouden gaan en hun eten zouden kiezen. Ze bereidden de maaltijden volgens de richtlijnen van het National School Lunch Program.

“We hebben geprobeerd dit zo vergelijkbaar mogelijk te maken met de dagelijkse school. We werkten samen met het plaatselijke schooldistrict en gebruikten dezelfde voedseldistributeurs als zij, en we selecteerden de menu-items op basis van het lokale openbare schoolmenu”, legt Prescott uit.

Elke dag werd willekeurig toegewezen aan een korte of een lange lunchdag. Elke korte lunchdag ging gepaard met een lange lunchdag met een identiek menu. De onderzoekers wilden uitsluiten dat het soort voedsel dat geserveerd wordt, zou leiden tot verschillen in wat de kinderen aten.

Onderzoeksassistenten maakten een foto van elk dienblad toen de kinderen de lunchrij verlieten. Ze hielden de tijd in de gaten vanaf het moment dat de kinderen gingen zitten totdat ze klaar waren met eten, en observeerden gedrag tijdens de maaltijd, inclusief het delen van voedsel, interactie met leeftijdsgenoten en telefoongebruik.

Nadat de lunchperiode voorbij was, plaatsten de kinderen hun dienblad met eventuele restjes op een rek en vulden een enquête van twee vragen in over de smaak en het uiterlijk van hun maaltijd. De onderzoekers maten alle porties voor en na de maaltijd om een ​​schatting te krijgen van hoeveel elk kind at.

Terwijl fruit in het algemeen hoger werd geconsumeerd dan groenten, was de consumptie van beide soorten voedsel significant hoger voor langere lunchtijden, zegt Prescott.

Ze merkt op dat de studie implicaties heeft voor de effectiviteit van de Healthy Hunger-Free Kids Act, die de Amerikaanse regering in 2010 heeft ingevoerd om de voedingsnormen voor schoolmaaltijden te verbeteren.

“Naar mijn mening is een van de beste dingen van de nieuwe voedingsnormen dat ze elke week een verscheidenheid aan groenten vereisen, om ervoor te zorgen dat kinderen van alle inkomens- en hulpbronnenniveaus worden blootgesteld aan verschillende gezonde voedingsmiddelen waar ze misschien geen toegang toe hebben Maar als we lunchpauzes hebben die te kort zijn om kinderen de kans te geven om aan dat voedsel te wennen, dan zorgen we ervoor dat het beleid bijna mislukt”, zegt Prescott.

“Een belangrijke conclusie van ons onderzoek is dat kinderen beschermde tijd nodig hebben om hun groenten en fruit te eten. Onze bevindingen ondersteunen beleid dat ten minste 20 minuten zittende lunchtijd op school vereist”, zegt ze.

Het schoollunchbeleid kan op districtsniveau worden bepaald, met enige ruimte voor individuele scholen om hun eigen normen vast te stellen; scholen kunnen bijvoorbeeld een langere lunchtijd instellen dan de districtsmandaten.

Prescott merkt op dat langere lunchtijden ook gunstige effecten kunnen hebben voor kinderen die verder gaan dan gezond eten.

“De hoeveelheid tijd die kinderen zittend hebben, is ook een zeer waardevolle tijd voor hen om contact te maken met hun leeftijdsgenoten; ze hebben misschien beperkte mogelijkheden om dit te doen gedurende de schooldag. We vonden aanzienlijk minder sociale interacties tijdens de lunch van 10 minuten. Dat geeft aan dat andere positieve resultaten ook kunnen komen van langere lunchpauzes”, besluit ze.