Is er een link tussen bloedgroep A en kans op beroertes?

Genvarianten die verband houden met iemands bloedgroep kunnen worden gekoppeld aan hun risico op een vroege beroerte, volgens een nieuwe meta-analyse die is gepubliceerd in het online nummer van Neurology® van 31 augustus 2022, het medische tijdschrift van de American Academy of Neurology. De meta-analyse omvatte alle beschikbare gegevens van genetische onderzoeken met inbegrip van een ischemische beroerte bij jongvolwassenen, die wordt veroorzaakt door een blokkering van de bloedtoevoer naar de hersenen.

“Niet-O-bloedgroepen zijn eerder in verband gebracht met een risico op vroege beroerte, maar de bevindingen van onze meta-analyse toonden een sterker verband tussen deze bloedgroepen met vroege beroerte in vergelijking met late beroerte, en bij het koppelen van risico meestal aan bloedgroep A ”, zei studieauteur Braxton D. Mitchell, PhD, MPH, van de University of Maryland School of Medicine in Baltimore. “In het bijzonder suggereert onze meta-analyse dat genvarianten die verband houden met de bloedgroepen A en O bijna alle varianten vertegenwoordigen die genetisch in verband staan ​​met een vroege beroerte. Mensen met deze genvarianten hebben meer kans op het ontwikkelen van bloedstolsels, wat kan leiden tot een beroerte.”

De meta-analyse omvatte een overzicht van 48 onderzoeken naar genetica en ischemische beroerte uit Noord-Amerika, Europa en Azië. De studies omvatten 16.927 mensen met een beroerte en 576.353 mensen die geen beroerte hadden. Van degenen met een beroerte hadden 5.825 mensen een vroege beroerte en 9.269 mensen hadden een late beroerte. Een beroerte met een vroeg begin werd gedefinieerd als een ischemische beroerte die vóór de leeftijd van 60 jaar optrad en een beroerte met een late aanvang ouder dan 60 was.

Onderzoekers keken over alle chromosomen om genetische varianten te identificeren die verband houden met een beroerte. Ze vonden een verband tussen een vroege beroerte en het gebied van het chromosoom dat het gen bevat dat de A-, AB-, B- of O-bloedgroep bepaalt.

Vervolgens verdeelden ze de deelnemers in A-, AB-, B- en O-bloedgroepen. Ze vergeleken de prevalentie van die bloedgroepen bij mensen met vroege beroerte, late beroerte en mensen die geen beroerte hadden.

Onderzoekers ontdekten dat mensen met een vroege beroerte meer kans hadden op bloedgroep A en minder kans op bloedgroep O in vergelijking met mensen met een late beroerte en mensen zonder beroerte. Zowel vroege als late beroertes hadden ook meer kans op bloedgroep B in vergelijking met controles.

Bij het kijken naar mensen van Europese afkomst en het vergelijken van 5.825 mensen met een vroege beroerte met 29.320 mensen die geen beroerte hadden, bleek uit de meta-analyse dat 48% van de mensen met een vroege beroerte bloedgroep A had, vergeleken met 45% van de mensen met een late beroerte en 44% van de mensen zonder beroerte. Ze ontdekten ook dat 35% van de mensen met een vroege beroerte bloedgroep O had, vergeleken met 39% van degenen met een late beroerte en 41% van de mensen zonder beroerte.

Na correctie voor geslacht en andere factoren, ontdekten onderzoekers dat degenen met bloedgroep A een 16% hoger risico hadden op een vroege beroerte dan mensen met andere bloedgroepen. Degenen met bloedgroep O hadden een 12% lager risico op een beroerte dan mensen met andere bloedgroepen.

“Dit werk verdiept ons begrip van de ontwikkeling en veranderingen van vroege beroertes”, zegt Jennifer Juhl Majersik, MD, MS, van de University of Utah en Fellow van de American Academy of Neurology, die een redactioneel commentaar schreef bij het onderzoek. “Toekomstig onderzoek is nodig om een ​​nauwkeuriger begrip te krijgen van hoe een beroerte zich ontwikkelt. Dit zou kunnen leiden tot gerichte preventieve behandelingen voor vroeg beginnende beroerte, wat zou kunnen resulteren in minder invaliditeit tijdens de meest productieve jaren van mensen.”

Een beperking van het onderzoek was de beperkte diversiteit onder de deelnemers, hoewel 35% van de deelnemers van niet-Europese afkomst was.