Is er een link tussen acne en je suikerspiegel?

Er zijn aanwijzingen dat er mogelijk een verband bestaat tussen acne en glucosespiegels. Acne is een veel voorkomende huidaandoening die miljoenen mensen over de hele wereld treft en waarvan wordt aangenomen dat het wordt veroorzaakt door een combinatie van factoren, waaronder erfelijkheid, hormonale veranderingen, ontstekingen en overmatige talgproductie in de huid.

Een studie gepubliceerd in het Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics ontdekte dat een dieet met een hoge glycemische index (GI), dat wordt gekenmerkt door voedingsmiddelen die de bloedglucosewaarden snel verhogen, kan bijdragen aan de ontwikkeling van acne. Uit de studie bleek dat personen die een dieet met een hoge GI volgden een hogere incidentie van acne hadden in vergelijking met degenen die een dieet met een lage GI volgden.

Uit een andere studie, gepubliceerd in het Journal of the American Academy of Dermatology, bleek dat personen met acne hogere nuchtere bloedglucosewaarden hadden in vergelijking met personen zonder acne. De studie suggereerde dat insulineresistentie, een aandoening die wordt gekenmerkt door verminderde gevoeligheid voor insuline, kan bijdragen aan de ontwikkeling van acne.

Hoewel er meer onderzoek nodig is om de relatie tussen acne en glucosewaarden volledig te begrijpen, zijn er over het algemeen aanwijzingen dat een dieet met veel voedingsmiddelen met een hoge GI en insulineresistentie kan worden geassocieerd met een verhoogd risico op acne. Het is belangrijk op te merken dat acne een complexe aandoening is en dat veel factoren, waaronder genetica en hormonen, ook een rol spelen bij de ontwikkeling ervan.

Links

https://www.sciencedaily.com/releases/2013/02/130220084809.htm

https:// www.huidzorghouten.nl/blog/voeding-en-acne

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4565837/

https:// www.huidarts.com/nieuws/meer-risico-op-suikerziekte-bij-jonge-mannen-met-acne/