Cholesterolremmers hebben ook effect op testosteron en oestrogeen

Statines zijn een soort medicatie die vaak wordt voorgeschreven om het cholesterolgehalte in het lichaam te verlagen en het risico op hartaandoeningen en beroertes te verminderen. Hoewel statines over het algemeen als veilig en effectief worden beschouwd, kunnen ze enkele mogelijke bijwerkingen hebben, waaronder een vermindering van de productie van bepaalde hormonen en co-enzym Q10 (CoQ10).

Statines werken door een enzym in de lever te blokkeren dat verantwoordelijk is voor de aanmaak van cholesterol. Ditzelfde enzym is echter ook betrokken bij de aanmaak van andere stoffen in het lichaam, waaronder hormonen als testosteron en oestrogeen. Sommige studies hebben gesuggereerd dat statines de productie van deze hormonen kunnen verlagen, hoewel het bewijs gemengd is en er meer onderzoek nodig is om de omvang van dit effect volledig te begrijpen.

Evenzo kunnen statines ook de niveaus van co-enzym Q10 in het lichaam verlagen. CoQ10 is een van nature voorkomende stof die betrokken is bij de energieproductie in cellen en werkt als een antioxidant. Het is ook belangrijk voor een goede spier- en hartfunctie. Statines kunnen de productie van CoQ10 verminderen door hetzelfde enzym te blokkeren dat betrokken is bij de cholesterolproductie.

Uit onderzoek is gebleken dat cholesterol en vitamine D in het lichaam worden gesynthetiseerd via een vergelijkbaar proces. Concreet wordt cholesterol omgezet in een voorlopermolecuul dat verder kan worden verwerkt tot vitamine D door blootstelling aan ultraviolet licht van de zon. Dit betekent dat personen met een hoger cholesterolgehalte mogelijk ook een hoger vitamine D-gehalte hebben.

Een studie gepubliceerd in het Journal of Sexual Medicine ontdekte dat mannen die statines gebruikten lagere niveaus van totaal testosteron hadden in vergelijking met mannen die geen statines gebruikten. Een andere studie gepubliceerd in het Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism vond echter geen significant verschil in testosteronniveaus tussen mannen die statines gebruikten en degenen die dat niet deden.

Het consumeren van grapefruit of grapefruitsap terwijl u deze medicatie gebruikt, kan het risico op bijwerkingen en de bijwerkingen vergroten. Grapefruit bevat namelijk verbindingen die furanocoumarinen worden genoemd en die kunnen interfereren met de manier waarop het lichaam bepaalde medicijnen, waaronder deze statines, metaboliseert.

Wanneer statines worden geconsumeerd met grapefruit of grapefruitsap, kunnen de furanocoumarines de activiteit remmen van enzymen in de lever die verantwoordelijk zijn voor het afbreken en metaboliseren van de medicatie. Dit kan leiden tot hogere niveaus van de medicatie in het lichaam, wat het risico op bijwerkingen en toxiciteit kan vergroten.