India’s hysterectomie schandaal

In India is de gemiddelde leeftijd van vrouwen die een hysterectomie ondergaan slechts 34 jaar. Velen zijn een stuk jonger. Duizenden vrouwen worden misleid tot dure en onnodige operaties om hun baarmoeder te verwijderen door gewetenloze privé-artsen. De operaties zorgen er niet alleen voor dat hun families met zware schulden worden belast, maar brengen de vrouwen ook in een vroege menopauze, waardoor ze vaak zwak en niet in staat zijn om te werken.

In de suikerregio Beed is bij één op de drie vrouwen de baarmoeder verwijderd. Velen van hen, zoals Prabarvati, gingen naar de dokter met menstruatiepijn, rugpijn of blaasontsteking en kregen te horen dat ze kanker hadden en dat de enige oplossing een dringende hysterectomie was. Ze was pas 26 toen ze werd geopereerd. Jaren later lijdt ze aan verlammende pijn en lijkt ze tientallen jaren ouder. Haar dochter moest stoppen met naar school gaan en op de suikerrietplantages gaan werken om het gezin te helpen overleven

Andere vrouwen werden ertoe geduwd om de operatie te ondergaan door aannemers van rietsnijden, die terughoudend zijn om vrouwen in dienst te nemen die menstrueren. Er is een overtuiging dat vrouwen die de operatie niet hebben ondergaan, minder productief zijn.

Maar er zijn er die de hysterectomieën proberen te stoppen. Manisha Tokle heeft de afgelopen zes jaar het systeem aan de kaak gesteld en vrouwen voorgelicht over hun lichaam.