Sport op grote hoogte kan risico op lage bloedsuikerspiegel verhogen bij diabetes

Volgens een kleine studie gepubliceerd in de Society’s Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism moeten mensen met diabetes mogelijk hun bloedsuikerspiegel nauwkeuriger controleren bij activiteiten op grote hoogte, zoals wandelen of skiën.

Artsen raden mensen met diabetes vaak aan om te sporten, omdat het veel voordelen heeft. Het kan de gezondheid van het hart, de insulinegevoeligheid en de kwaliteit van leven verbeteren. Lichaamsbeweging kan echter ook hypoglykemie (gevaarlijk lage bloedsuikerspiegel) veroorzaken bij mensen met diabetes tijdens en na een training. Als de bloedsuikerspiegel van een persoon erg laag wordt, is snelle actie nodig, omdat ze epileptische aanvallen kunnen krijgen, bewusteloos raken of overlijden.

“Deze bevindingen suggereren dat lichaamsbeweging kort na blootstelling aan grote hoogte het risico op door inspanning veroorzaakte hypoglykemie kan verhogen”, zegt Cory Dugan, A.F.H.E.A., B.Sc. (Hons), van de University of Western Australia in Crawley, Australië. “We vragen dat toekomstige richtlijnen deze bevindingen in overweging nemen om de veiligheid van mensen met diabetes type 1 te vergroten wanneer ze zonder enige acclimatisatie van laag naar hooggelegen gebieden zoals de bergen reizen.”

De onderzoekers bestudeerden zeven mensen met diabetes type 1 en maten hun bloedsuikerspiegel voor, tijdens en na twee indoor cycling-sessies die de zeespiegel en omstandigheden op grote hoogte nabootsten. Na een uur sporten op 4200 meter (ongeveer de helft van de Mount Everest) en tijdens herstel waren de bloedsuikerspiegels significant lager. Deze bevindingen suggereren dat lichaamsbeweging op grote hoogte het risico op hypoglykemie bij personen met type 1-diabetes kan verhogen.