In de zomer komen gevaarlijke schimmelsoorten vaker voor in kamers met ramen

Volgens onderzoekers van de University of Manchester en Manchester University NHS Foundation Trust (MFT) komen de niveaus van een schimmel die gevaarlijk is voor patiënten met luchtwegaandoeningen vaker voor in kamers met naar buiten gerichte ramen.

Het team – dat de niveaus van Aspergillus fumigatus onderzocht in het Manchester Adult Cystic Fibrosis Centre (MACFC), in het Wythenshawe Hospital, onderdeel van MFT – vond een directe correlatie tussen de niveaus van de schimmel binnen en buiten tussen november 2014 en januari 2016.

Verhoogde temperaturen en lagere windsnelheden, die vaker voorkomen in de zomer, leken de schimmelniveaus te verhogen.

De bevindingen, gepubliceerd in Frontiers in Cellular and Infection Microbiology, onderstrepen de noodzaak van veilige ventilatie in kamers met mensen met chronische luchtwegaandoeningen zoals cystische fibrose, astma, chronische obstructieve longziekte (COPD) en COVID-19. Het onderzoek werd medegefinancierd door de Wellcome Trust. MACFC-kamers met externe ramen hadden een verhoogd aantal schimmels in vergelijking met kamers die niet direct verbonden waren met de buitenlucht, vonden ze.

Ook bij het MACFC zijn, met uitzondering van vier monsters, geen schimmelsporen aangetroffen in de kamers met overdrukventilatie. Het team gebruikte meteorologische gegevens van een Met Office-weerstation op ongeveer vier mijl van de MACFC. Ze voerden gedurende 14 maanden omgevingsluchtmonsters uit om de schimmelgroei binnen en buiten het centrum te beoordelen. Professor Andrew Jones, arts-consulent en directeur van het Manchester Adult Cystic Fibrosis Center zei: “Deze studie toont aan dat Aspergillus-sporen in de lucht overvloediger zijn tijdens de zomermaanden.

“De tellingen binnenshuis waren direct gecorreleerd met de tellingen buiten en werden verhoogd in kamers die via een raam direct verbonden waren met de buitenlucht.

“De schimmel, die in de meeste huizen en gebouwen wordt aangetroffen, is normaal gesproken niet gevaarlijk voor mensen die gezond zijn. De bevindingen kunnen echter gevolgen hebben voor patiënten die kwetsbaar zijn voor Aspergillus-infectie.”

Professor Malcolm Richardson, hoogleraar medische mycologie aan de Universiteit van Manchester en adviseur klinische wetenschapper in mycologie aan de Manchester University NHS Foundation Trust Mycology Reference Centre, gevestigd in het Wythenshawe Hospital, zei: “In de meeste gevallen is kamerventilatie een belangrijke manier om te circuleren lucht en verwijder ongewenste micro-organismen – en voor velen is een open raam een ​​goede manier om dit te bereiken.

“Voor kwetsbare patiënten kan ventilatie met systemen die gebruik maken van filters en laminaire luchtstroom echter een handige manier zijn om de lucht schimmelvrij te houden.

“We moeten benadrukken dat verdere studies nodig zijn om oorzakelijk bewijs te vinden dat klimaat en weer de schimmelniveaus beïnvloeden.

“Er moet ook meer werk worden verzet om de klinische implicaties van deze bevindingen te bepalen voor patiënten met cystische fibrose die vatbaar zijn voor Aspergillus-gerelateerde ziekten.”

https://www.manchester.ac.uk/

The specialist Manchester Adult Cystic Fibrosis Centre

https://wellcome.org/