Verhoogd ACE-2 enzym bij coronavirus in longen van COPD-patiënten en rokers

Mensen met chronische obstructieve longziekte (COPD) en mensen die momenteel roken, hebben mogelijk een hoger molecuulgehalte, angiotensineconverterend enzym II (ACE-2) genaamd, in hun longen, volgens een studie gepubliceerd in het European Respiratory Journal (ERJ).

Eerder onderzoek heeft aangetoond dat ACE-2, dat zich op het oppervlak van longcellen bevindt, het ‘toegangspunt’ is waardoor coronavirus in de cellen van de longen kan komen en een infectie kan veroorzaken. De nieuwe studie toont ook aan dat het ACE-2-gehalte bij ex-rokers lager is dan bij huidige rokers.

Het onderzoek werd geleid door Dr. Janice Leung van de University of British Columbia en St. Paul’s Hospital, Vancouver, Canada. Ze zei: “De gegevens die uit China naar voren kwamen, suggereerden dat patiënten met COPD een hoger risico hadden op slechtere resultaten van COVID-19. We veronderstelden dat dit zou kunnen zijn omdat de niveaus van ACE-2 in hun luchtwegen kunnen worden verhoogd in vergelijking met mensen zonder COPD, waardoor het virus mogelijk gemakkelijker de luchtweg kan infecteren. ”

Het team bestudeerde monsters uit de longen van 21 COPD-patiënten en 21 mensen zonder COPD. Ze testten de monsters om het niveau van ACE-2 te meten en vergeleken dit met andere factoren, zoals of ze afkomstig waren van mensen die nooit gerookt hadden, huidige rokers waren of ex-rokers. Ze vonden niet alleen hogere niveaus van ACE-2 bij COPD-patiënten, ze vonden ook hogere niveaus bij mensen die rookten.

De onderzoekers vergeleken hun nieuwe bevindingen vervolgens met twee bestaande studiegroepen, die samen gegevens bevatten over nog eens 249 mensen – sommige niet-rokers, sommige huidige rokers en sommige ex-rokers. Nogmaals, ze ontdekten dat ACE-2-niveaus hoger waren bij huidige rokers, maar lager bij niet-rokers en bij degenen die ex-rokers waren.

Dr. Leung zei: “We ontdekten dat patiënten met COPD en mensen die nog steeds roken een hoger ACE-2-gehalte in hun luchtwegen hebben, waardoor ze een verhoogd risico zouden kunnen lopen op het ontwikkelen van ernstige COVID-19-infecties. Patiënten met COPD moeten worden geadviseerd zich strikt te houden aan sociale afstand en goede handhygiëne om infectie te voorkomen.

“We ontdekten ook dat voormalige rokers vergelijkbare niveaus van ACE-2 hadden als mensen die nog nooit hadden gerookt. Dit suggereert dat er nooit een beter moment is geweest om te stoppen met roken om jezelf te beschermen tegen COVID-19. ”

Professor Tobias Welte is een infectie-expert van de European Respiratory Society en is een coördinator van de nationale Duitse COVID-19-taskforce en was niet betrokken bij het onderzoek. Hij zei: “Deze studie geeft een interessant inzicht in waarom sommige mensen het risico lopen op ernstigere COVID-19-symptomen dan andere. Wat het ons niet vertelt, is of het mogelijk is om ACE-2-niveaus te manipuleren om de overleving te verbeteren bij patiënten die besmet zijn met COVID-19, of dat dit een verschil zou maken bij COPD-patiënten die de infectie oplopen. “