Verband overgewicht op kleuterschool en hoger risico op botbreuken

Kleuters met overgewicht of obesitas hebben een hoger risico op botbreuken tijdens de kindertijd dan kleuters met een normaal gewicht blijkt uit een nieuwe studie gepubliceerd in Journal of Bone and Mineral Research.

“In een cohort van bijna een half miljoen kinderen uit Catalonië, Spanje, hebben we een sterk verband gevonden tussen voorschools overgewicht / obesitas en het risico op fracturen tijdens de kindertijd. Er is meer onderzoek nodig om de mechanismen die ten grondslag liggen aan deze correlatie verder te begrijpen”

Kleuters met overgewicht of obesitas hebben een hoger risico op botbreuken tijdens de kindertijd dan kleuters met een normaal gewicht, volgens een studie gepubliceerd in Journal of Bone and Mineral Research.

De studie omvatte 466.997 kinderen met gewichts- en lengtemetingen op de leeftijd van 4 jaar, die werden gevolgd voor een mediaan van 4,9 jaar.

Fracturen traden op bij 9,20% van ondergewicht, 10,06% van normaal gewicht, 11,28% van overgewicht en 13,05% van zwaarlijvige kinderen. Vergeleken met normaal gewicht waren overgewicht en obesitas in verband gebracht met respectievelijk 42% en 74% hogere risico’s op fracturen van de onderste ledematen, en respectievelijk 10% en 19% hoger risico op fracturen van de bovenste ledematen.

“In een cohort van bijna een half miljoen kinderen uit Catalonië, Spanje, hebben we een sterk verband gevonden tussen voorschools overgewicht / obesitas en het risico op fracturen tijdens de kindertijd. Meer onderzoek is nodig om de mechanismen die aan deze correlatie ten grondslag liggen verder te begrijpen ”, zegt senior auteur Daniel Prieto-Alhambra, PhD, van de University of Oxford, in het VK.

Extra informatie

Link naar studie: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/jbmr.3984