Hoge bloeddruk bij kinderen en tieners hangt samen met ongezonde levensstijl

Inactiviteit, diëten met veel suiker en zout en overgewicht zijn verantwoordelijk voor negen op de tien gevallen van hoge bloeddruk bij kinderen en adolescenten, volgens een consensusdocument van experts op het gebied van hartgezondheid dat vandaag is gepubliceerd in European Heart Journal, een tijdschrift van de European Society of Cardiology (ESC). (1)

Het document, dat zich richt op hypertensie bij 6- tot 16-jarigen, beveelt gezinnen aan om samen gezond te worden.

“Ouders zijn belangrijke aanjagers van verandering in de bevordering van het gezondheidsgedrag van kinderen”, zegt eerste auteur professor Giovanni de Simone van de Universiteit van Napels Federico II, Italië. “Heel vaak komen hoge bloeddruk en/of obesitas in dezelfde familie voor. Maar ook als dit niet het geval is, is het wenselijk dat alle gezinsleden betrokken zijn bij leefstijlaanpassingen.”

Dieetaanbevelingen voor de behandeling van hoge bloeddruk bij kinderen omvatten het benadrukken van verse groenten, fruit en ander vezelrijk voedsel, het beperken van de zoutinname en het vermijden van met suiker gezoete dranken en verzadigd vet. Kinderen en adolescenten moeten elke dag ten minste één uur matige tot zware lichamelijke activiteit uitoefenen, zoals joggen, fietsen of zwemmen, en niet meer dan twee uur per dag aan zittende activiteiten besteden. “Ouders moeten de hoeveelheid tijd die hun kinderen besteden aan tv-kijken of het gebruik van smartphones in de gaten houden en actieve alternatieven voorstellen”, zegt professor de Simone.

Er moeten realistische doelen worden gesteld voor gewicht, voeding en lichamelijke activiteit die zich richten op de aspecten die de meeste verbetering behoeven. “Het registreren van gewicht, eetgewoonten en lichaamsbeweging in de loop van de tijd – maar zonder obsessief te worden – kan jonge mensen en hun gezinnen helpen de voortgang naar hun doelen te volgen”, zei professor de Simone.

Een “gezondheidsbevorderend beloningssysteem” wordt aanbevolen. Professor de Simone zei: “Ideale prikkels zijn die die de sociale steun vergroten en de waarde van gericht gedrag versterken, zoals een fietstocht met het gezin of een wandeling met vrienden.”

Het document verwijst naar zwaarlijvigheid en hypertensie bij kinderen als “verraderlijke broers en zussen”, die geleidelijk een ernstig gevaar voor de gezondheid worden. Studies hebben aangetoond dat hypertensie bij kinderen steeds vaker voorkomt (2,3) en dat een deel van de toename kan worden verklaard door obesitas, met name abdominale obesitas. (3)

Geschat wordt dat minder dan 2% van de kinderen met een normaal gewicht hypertensie heeft, vergeleken met 5% van de kinderen met overgewicht. en 15% van de zwaarlijvige kinderen. (2)

Professor de Simone zei: “De toename van hypertensie bij kinderen is een grote zorg, aangezien deze wordt geassocieerd met aanhoudende hypertensie en andere cardiovasculaire problemen tijdens de volwassenheid.”

Een vroege diagnose van verhoogde bloeddruk is cruciaal, zodat deze kan worden behandeld met een levensstijl en, indien nodig, medicijnen. Zelfs één bloeddrukmeting door een arts of verpleegkundige kan kinderen met hoge bloeddruk identificeren, maar een tweede bezoek wordt aanbevolen ter bevestiging. Professor de Simone zei: “Screening moet ten minste jaarlijks worden uitgevoerd in de eerstelijnszorg, ongeacht de symptomen. Dit komt omdat hypertensie bij kinderen, net als bij volwassenen, meestal asymptomatisch is.”

Wanneer bloeddrukmetingen wijzen op hypertensie, zijn een medische geschiedenis en lichamelijk onderzoek nodig om mogelijke oorzaken te bepalen en gedrag te identificeren dat kan worden gewijzigd. Informatie omvat familiegeschiedenis van hypertensie en hart- en vaatziekten, geboortegewicht en zwangerschapsduur; details over levensstijl zoals roken, zoutinname, alcoholgebruik, lichaamsbeweging en vrijetijdsbesteding; en mogelijke symptomen zoals hoofdpijn, bloedneuzen, duizeligheid, slechtziendheid, slechte schoolprestaties, aandachtsproblemen, kortademigheid, pijn op de borst, hartkloppingen en flauwvallen.

In de vroege stadia moet de behandeling van hypertensie bij kinderen gericht zijn op opvoeding en gedragsverandering. Als de bloeddrukdoelen niet worden bereikt, moet een enkelvoudig laaggedoseerd medicijn worden geïntroduceerd. Als één medicijn niet effectief is, kunnen kleine doses van twee medicijnen nodig zijn.

De auteurs roepen volksgezondheidsinstanties op om prioriteit te geven aan preventie en beheer van hypertensie bij kinderen en adolescenten. Bijvoorbeeld campagnes om het bewustzijn van de risico’s van hoge bloeddruk bij jongeren en de positieve impact van een gezonde levensstijl met lichaamsbeweging, een voedzaam dieet met weinig zout en suiker en niet roken te vergroten. Andere aanbevolen acties zijn onder meer beschermde tijd voor kinderen op tv en sociale media zonder reclame voor junkfood of mogelijk schadelijke levensstijlgewoonten.

1de Simone G, Mancusi C, Hanssen H, et al. Hypertension in children and adolescents. Eur Heart J. 2022. doi:10.1093/eurheartj/ehac328.
Link will go live on publication:
https://academic.oup.com/eurheartj/article-lookup/doi/10.1093/eurheartj/ehac328
2Song P, Zhang Y, Yu J, et al. Global prevalence of hypertension in children: A systematic review and meta-analysis. JAMA Pediatr. 2019;173:1154–1163.
3Din-Dzietham R, Liu Y, Bielo MV, Shamsa F. High blood pressure trends in children and adolescents in national surveys, 1963 to 2002. Circulation. 2007;116:1488–1496.).

Links

Escardio.org

https://esc365.escardio.org/person/17163