Resistent zetmeel kan met name kanker van de darmen en maag verminderen

Een proef bij mensen met een hoog erfelijk risico op een breed scala aan kankers heeft een groot preventief effect aangetoond van resistent zetmeel, dat voorkomt in een reeks voedingsmiddelen zoals haver en lichtgroene bananen. We ontdekten dat resistent zetmeel een reeks kankers met meer dan 60% vermindert. Het effect was het duidelijkst in het bovenste deel van de darm. Het zetmeel kan ook worden gevonden in ontbijtgranen, gekookte en gekoelde pasta en rijst, erwten en bonen.

Een internationale studie – bekend als CAPP2 – omvatte bijna 1000 patiënten met Lynch-syndroom van over de hele wereld en onthulde dat een regelmatige dosis resistent zetmeel, ook bekend als fermenteerbare vezel, gemiddeld twee jaar ingenomen, geen invloed had op kankers in de darm maar verminderde kankers in andere delen van het lichaam met meer dan de helft. Dit effect was met name uitgesproken voor kankers van het bovenste deel van het maagdarmkanaal, waaronder kanker van de slokdarm, maag, galwegen, pancreas en twaalfvingerige darm.

De studie, geleid door experts van de universiteiten van Newcastle en Leeds, die vandaag is gepubliceerd in Cancer Prevention Research, een tijdschrift van de American Association for Cancer Research, is een geplande dubbelblinde follow-up van 10 jaar, aangevuld met uitgebreide nationale kankerregistratiegegevens voor tot 20 jaar bij 369 van de deelnemers. Eerder onderzoek gepubliceerd als onderdeel van dezelfde proef, onthulde dat aspirine kanker van de dikke darm met 50% verminderde.

“We ontdekten dat resistent zetmeel een reeks kankers met meer dan 60% vermindert. Het effect was het duidelijkst in het bovenste deel van de darm”, legt professor John Mathers uit, hoogleraar menselijke voeding aan de universiteit van Newcastle. “Dit is belangrijk omdat kankers van het bovenste deel van het maagdarmkanaal moeilijk te diagnosticeren zijn en vaak niet vroeg worden opgemerkt.

“Resistent zetmeel kan als poedersupplement worden ingenomen en komt van nature voor in erwten, bonen, haver en andere zetmeelrijke voedingsmiddelen. De dosis die in de proef wordt gebruikt, is gelijk aan het eten van een dagelijkse banaan; voordat ze te rijp en zacht worden, is het zetmeel in bananen bestand tegen afbraak en bereikt het de darm waar het het type bacteriën dat daar leeft kan veranderen.

“Resistent zetmeel is een soort koolhydraat dat niet wordt verteerd in je dunne darm, maar fermenteert in je dikke darm, waardoor het nuttige darmbacteriën voedt – het werkt in feite als voedingsvezels in je spijsverteringsstelsel. Dit type zetmeel heeft verschillende gezondheidsvoordelen en minder calorieën dan gewoon zetmeel. We denken dat resistent zetmeel de ontwikkeling van kanker kan verminderen door het bacteriële metabolisme van galzuren te veranderen en door de soorten galzuren te verminderen die ons DNA kunnen beschadigen en uiteindelijk kanker kunnen veroorzaken. Hiervoor is echter nader onderzoek nodig.”

Professor Sir John Burn, van Newcastle University en Newcastle Hospitals NHS Foundation Trust, die de proef samen met professor Mathers leidde, zei: “Toen we meer dan 20 jaar geleden met de studies begonnen, dachten we dat mensen met een genetische aanleg voor darmkanker ons konden helpen om testen of we het risico op kanker kunnen verminderen met aspirine of resistent zetmeel.

“Patiënten met het Lynch-syndroom lopen een hoog risico omdat ze meer kans hebben om kanker te ontwikkelen, dus het is van vitaal belang om te ontdekken dat aspirine het risico op dikke darmkankers en resistente zetmeel andere kankers met de helft kan verminderen.

“Op basis van onze proef adviseert NICE nu aspirine voor mensen met een hoog genetisch risico op kanker, de voordelen zijn duidelijk – aspirine en resistent zetmeelwerk.”

Lange termijn studie

Tussen 1999 en 2005 begonnen bijna 1000 deelnemers ofwel gedurende twee jaar elke dag resistent zetmeel in poedervorm te nemen, ofwel aspirine of een placebo – een poeder dat eruitzag als resistent zetmeel maar inactief was. Aan het einde van de behandelingsfase was er geen algemeen verschil tussen degenen die resistent zetmeel of aspirine hadden ingenomen en degenen die dat niet hadden gedaan. Het onderzoeksteam verwachtte echter een effect op langere termijn en ontwierp de studie voor verdere follow-up.

In de periode van follow-up waren er slechts 5 nieuwe gevallen van bovenste GI-kankers onder de 463 deelnemers die het resistente zetmeel hadden ingenomen, vergeleken met 21 onder de 455 die de placebo gebruikten. Professor Tim Bishop, aan de Universiteit van Leeds, die ook de proef leidde, zei: “De resultaten zijn opwindend, maar de omvang van het beschermende effect in het bovenste deel van het maagdarmkanaal was onverwacht, dus verder onderzoek is nodig om deze bevindingen te repliceren.” Het team leidt nu de internationale proef, CaPP3, met meer dan 1.800 mensen met Lynch-syndroom die zijn ingeschreven om te kijken of kleinere, veiligere doses aspirine kunnen worden gebruikt om het risico op kanker te helpen verminderen.

Links

https://www.ncl.ac.uk/

https://www.ncl.ac.uk/bns/people/profile/johnmathers.html

https://aacrjournals.org/cancerpreventionresearch/article/doi/10.1158/1940-6207.CAPR-22-0044/707189/Cancer-Prevention-with-Resistant-Starch-in-Lynch