Zogende muizen dragen triclosan over op pups, wat leidt tot leverschade

In muisstudies rapporteren onderzoekers van de San Diego School of Medicine van de Universiteit van Californië dat zogende moeders hun voedende pups blootstellen aan triclosan, een antimicrobieel middel dat vaak wordt gebruikt in consumentenproducten, wat resulteert in vroege tekenen van leverbeschadiging die uiteindelijk kan leiden tot ernstigere beperkingen en ziekte zoals niet-alcoholische leververvetting (NAFLD) en niet-alcoholische steatohepatitis (NASH).

De bevindingen zijn gepubliceerd in het online nummer van Nature Communications van 27 juli 2022.

NAFLD is de meest voorkomende chronische leveraandoening in de Verenigde Staten en treft naar schatting 100 miljoen volwassenen. Het treedt op wanneer vet zich ophoopt in levercellen als gevolg van andere oorzaken dan overmatig alcoholgebruik, waardoor de orgaanfunctie wordt aangetast. De precieze oorzaak is niet bekend, maar voeding en genetica spelen een belangrijke rol. Tot 50 procent van de zwaarlijvige mensen wordt verondersteld NAFLD te hebben.

Ongeveer 20 procent van de personen met NAFLD gaat over op NASH, een meer geavanceerde vorm van de ziekte die wordt gekenmerkt door steeds ernstigere ontstekingen en orgaanschade die kunnen leiden tot littekens in de lever, cirrose en kanker.

Volgens een studie gepubliceerd door wetenschappers van UC San Diego in juni 2022, is NASH de snelst groeiende oorzaak van sterfgevallen door leverkanker wereldwijd, vooral in Amerika. Het wordt aangedreven door snel stijgende obesitascijfers. De prevalentie van obesitas in de VS in 2017 was 42,4 procent, volgens de Centers for Disease Control, een stijging van 30,5 procent in 2000.

De prevalentie van NAFLD bij kinderen neemt toe, samen met obesitas bij jongeren. Geschat wordt dat 9,6 procent van de kinderen van 2 tot 19 jaar NAFLD heeft. Een recent onderzoek door UC San Diego-wetenschappers heeft aangetoond dat NAFLD bij kinderen het risico op het ontwikkelen van diabetes type 2 later in het leven verhoogt.

Triclosan is een ingrediënt dat wordt toegevoegd aan diverse consumentenproducten om microbiële besmetting te verminderen of te voorkomen, waaronder zepen, tandpasta, cosmetica, kleding, meubels, keukengerei, pesticiden en speelgoed.

“Triclosan is een breedspectrum antimicrobieel middel dat wordt gebruikt in veel producten voor persoonlijke verzorging en geïmpregneerd in tal van verschillende materialen, van kleding tot voedselverpakkingen. Het is in verband gebracht met meerdere nadelige gezondheidseffecten, “zei de corresponderende auteur van de studie, Robert H. Tukey, PhD, professor in de afdeling Farmacologie aan de UC San Diego School of Medicine.

In 2016 verbood de Amerikaanse Food and Drug Administration, aangewakkerd door toenemend bewijs en bezorgdheid over de volksgezondheid, het gebruik van triclosan in sommige producten en vereiste goedkeuring vóór het op de markt brengen van andere. Het blijft een ingrediënt in veel producten.

Twee jaar geleden publiceerden Tukey, co-auteur Michael Karin, PhD, Distinguished Professor of Pharmacology and Pathology aan de UC San Diego School of Medicine, en collega’s bewijs dat blootstelling aan triclosan de leververvetting verergerde bij muizen die een vetrijk dieet kregen. Het laatste onderzoek bouwt voort op hoe dat gebeurt, en toont aan dat triclosan wordt overgedragen van moeders die borstvoeding geven op pups, die vroege tekenen van leververvetting ontwikkelen en misschien een grotere kans op leververvetting later in het leven.

De onderzoekers stelden zwangere vrouwtjes bloot aan triclosan in hun dieet en ontdekten dat het efficiënt werd overgedragen door lactatie op pasgeboren muizen, wat een significante leververvetting veroorzaakte tijdens de zoogperiode, en resulterend in hepatosteatose, triglyceridenaccumulatie, endoplasmatisch reticulumstress, tekenen van ontsteking en leverfibrose . Er werden twee belangrijke metabole regulatoren geïdentificeerd die verantwoordelijk zijn voor door triclosan geïnduceerde leververvetting.

“Vroege blootstelling aan triclosan lijkt pathologieën te veroorzaken die lijken op NAFLD en NASH: met giftige stoffen geassocieerde leververvetting en met giftige stoffen geassocieerde leververvetting, die de ontwikkeling van pediatrische NAFLD en NASH vatbaar kunnen maken,” zei Tukey. “Recente stijgingen van NAFLD bij kinderen kunnen een gevolg zijn van de overdracht van moeder op kind van giftige stoffen uit het milieu, zoals triclosan.”

Links

https://ucsdnews.ucsd.edu/

https://www.nature.com/articles/s41467-022-31947-4.pdf

https://ucsdnews.ucsd.edu/pressrelease/pediatric-liver-disease-increases-risk-of-developing-type-2-diabetes