Hoe te voorkomen dat zwaarlijvige kinderen later hartaandoeningen krijgen

De kindertijd is een kans om obesitas aan te pakken voordat de schade die het veroorzaakt onomkeerbaar is, volgens een wetenschappelijke verklaring van experts op het gebied van hartaandoeningen en obesitas bij kinderen,  gepubliceerd in het European Journal of Preventive Cardiology, een tijdschrift van de European Society of Cardiology (ESC) (1). Het document is opgesteld door de Task Force for Childhood Health van de European Association of Preventive Cardiology (EAPC) van de ESC en de European Childhood Obesity Group (ECOG).

Obesitas bij kinderen neemt toe. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie was in 1975 minder dan 1% van de kinderen en adolescenten van 5-19 jaar zwaarlijvig, maar in 2016 waren er meer dan 124 miljoen (6% van de meisjes en 8% van de jongens) zwaarlijvig.  “De wereldwijde toename van obesitas bij kinderen, voor een groot deel veroorzaakt door meer lichamelijke inactiviteit, wordt in verband gebracht met een verhoogde prevalentie van hoge bloeddruk, bloedlipiden en bloedglucose in de kindertijd, “zei hoofdauteur professor Henner Hanssen van de Universiteit van Basel, Zwitserland. “Deze combinatie van factoren houdt op zijn beurt verband met schade aan de slagaders en het hart, die kan worden teruggedraaid door lichaamsbeweging bij kinderen, maar veel minder bij volwassenen.”

Obesitas bij kinderen en de daarmee samenhangende problemen van hoge bloeddruk, bloedlipiden en bloedglucose gaan door tot in de volwassenheid. Zwaarlijvige kinderen hebben bijvoorbeeld vijf keer meer kans om zwaarlijvige volwassenen te worden dan hun leeftijdsgenoten met een gezond gewicht. Het document benadrukt de noodzaak om obesitas en de bijbehorende risicofactoren samen aan te pakken, aangezien het hebben van meer dan één probleem de kans op hart- en vaatziekten (HVZ) op volwassen leeftijd vergroot. Vergeleken met kinderen met een lage body mass index (BMI), hebben kinderen met een hoge BMI 40% meer kans op HVZ op middelbare leeftijd. Kinderen met een combinatie van risicofactoren, waaronder roken en een hoge BMI, bloeddruk en bloedlipiden, hebben een twee- tot negenvoudig groter risico op een hartaanval en beroerte op middelbare leeftijd.

Gewoonten gaan ook door tot in de volwassenheid, wat een extra impuls geeft aan het argument om nu in te grijpen. „De preventie van coronaire hartziekte bij volwassenen door middel van interventies in de kindertijd wordt ondersteund door het feit dat voedingsgewoonten en voedselvoorkeuren vroeg in het leven worden gevormd en dat gezin gerelateerde levensstijl en eetgewoonten de neiging hebben gedurende het hele leven vast te houden”, aldus de krant.

Jongeren in de schoolgaande leeftijd zouden ten minste 60 minuten per dag aan matige tot krachtige aerobe lichamelijke activiteit moeten doen. Bovendien moeten spierversterkende activiteiten minstens drie keer per week worden gedaan. Sedentaire tijd, met name schermtijd, moet worden beperkt. Wat voeding betreft, moeten kinderen voldoende ontbijten, eten tussen de maaltijden vermijden, drie maaltijden en niet meer dan twee tussendoortjes per dag eten, portiegroottes beperken, energierijke en voedselarme voedingsmiddelen zoals vruchtensappen of fastfood vermijden, de inname verhogen van onbewerkt fruit, groenten en vezelrijke granen en een lagere vet- en suikerinname.

Er is een reeks beleidsmaatregelen en acties nodig om obesitas en de daarmee samenhangende problemen een halt toe te roepen. Centraal hierin staan lichaamsbeweging en voeding.

Voor de beleidsmakers:

Bevorder fysieke activiteit en vergroot het bewustzijn van de noodzaak om de zittende tijd te verminderen

Stimuleer gezonde eetgewoonten

Bied dieetadvisering en psychologische ondersteuning voor gedragsverandering

Verminder ongezonde voedingsmarketing in media en sociale media

Stimuleer opvoedingsstijlen die lichaamsbeweging en gezond eten stimuleren

Vermijd stigmatisering

Betrek scholen, familie en vrienden bij educatieve programma’s

Vergroot de beschikbaarheid en betaalbaarheid van gezonde voeding

Zorg voor speeltuinen en groene ruimtes om fysiek actief te zijn in stedelijke omgevingen.

“Beleid om hart- en vaatziekten later in het leven te stoppen, moet verder gaan dan alleen jonge mensen vertellen dat ze moeten bewegen en gezond moeten eten”, zegt professor Hanssen. “Als er geen plekken zijn om actief bezig te zijn en voedzaam eten niet beschikbaar of onbetaalbaar is, is het erg moeilijk om gedrag te veranderen. Sommige kinderen zullen baat hebben bij psychologische ondersteuning om te begrijpen welke gewoonten problematisch zijn en hoe ze nieuwe kunnen ontwikkelen. En in plaats van kinderen te bekritiseren omdat ze inactief zijn en junkfood eten, moeten scholen en ouders laten zien dat fysiek actief zijn en gezond eten bereiden leuk is.”

Scholen zouden het voortouw moeten nemen met gezonde schoolmaaltijden, kooklessen, onderwijs over voeding en beweging, en sportclubs. Familie en vrienden moeten worden uitgenodigd om deel te nemen, aangezien beide invloed hebben op de levensstijl en het gewicht van een kind. Professor Hanssen zei: “Gezonde, betaalbare diëten moeten beginnen in de schoolkantine en lichaamsbeweging kan worden bevorderd door middel van actieve pauzes op school. Voorlichting over een gezonde levensstijl heeft weinig effect als ouders er niet bij betrokken zijn.”

Het document wijst op de invloed van de media op de voeding van kinderen. Het merkt op: “De meeste kinderen worden blootgesteld aan promotie en marketing van producten zoals fastfood en met suiker gezoete dranken.”

 

1Hanssen H, Moholdt T, Bahls M, et al. Lifestyle interventions to change trajectories of obesity-related cardiovascular risk from childhood onset to manifestation in adulthood: a joint scientific statement of the task force for childhood health of the European Association of Preventive Cardiology (EAPC) and the European Childhood Obesity Group (ECOG). Eur J Prev Cardiol. 2023. doi:10.1093/eurjpc/zwad152.