Bacteriële tests bij kinderen met sinusitis kunnen gebruik antibiotica verminderen

Volgens een nieuwe JAMA-studie door onderzoekers van de Universiteit van Pittsburgh en UPMC zou bij kinderen met vermoedelijke sinusitis een neusuitstrijkje om te testen op drie soorten bacteriën kunnen vertellen of antibiotica waarschijnlijk effectief zullen zijn.

“Elk jaar krijgen vijf miljoen kinderen in de VS antibiotica voorgeschreven voor sinusitis”, zegt hoofdauteur Nader Shaikh, M.D., kinderarts in het UPMC Children’s Hospital in Pittsburgh en hoogleraar kindergeneeskunde en klinische en translationele wetenschappen in Pitt. “Ons onderzoek suggereert dat slechts de helft van deze kinderen een verbetering van de symptomen ziet bij het gebruik van antibiotica, dus door te identificeren wie ze zijn, kunnen we onnodig antibioticagebruik aanzienlijk verminderen.”

Sinusitis, een ontsteking of zwelling van de sinussen, kan congestie, loopneus, ongemak en ademhalingsmoeilijkheden veroorzaken. Artsen schrijven vaak antibiotica voor – die alleen op bacteriële infecties zijn gericht – om de aandoening te behandelen, ook al kan deze door virussen worden veroorzaakt.

“Sinusitis is één van de meest voorkomende ziekten die we bij kinderen zien, maar het is moeilijk te diagnosticeren omdat het gebaseerd is op de duur van de symptomen: als het kind langer dan 10 dagen een loopneus of congestie heeft, vermoeden we sinusitis,” zei Shaikh. . “Bij een oorontsteking kunnen we in het oor kijken; voor longontsteking luisteren we naar de longen. Maar voor sinusitis hebben we niets om verder te gaan met een lichamelijk onderzoek. Dat was voor mij erg onbevredigend.”

Met als doel een beter hulpmiddel te ontwikkelen om bacteriële sinusitis te diagnosticeren, namen Shaikh en zijn team ongeveer 500 kinderen met sinusitis symptomen uit zes centra in de VS op en wezen hen willekeurig toe om een antibioticakuur of een placebo te krijgen. De onderzoekers namen ook uitstrijkjes van de binnenkant van de neus van elk kind en testten op de drie belangrijkste soorten bacteriën die betrokken zijn bij sinusitis.

Kinderen die positief testten op de bacteriën, hadden een betere oplossing van de symptomen met een antibiotica behandeling in vergelijking met kinderen die geen bacteriën hadden. Deze bevindingen suggereren dat het testen op bacteriën een eenvoudige en effectieve manier kan zijn om kinderen op te sporen die waarschijnlijk baat zullen hebben bij antibiotica en om te voorkomen dat antibiotica worden voorgeschreven aan degenen die dat niet nodig hebben.

“Als antibiotica niet nodig zijn, waarom zou je ze dan gebruiken?” zei Shaikh. “Deze medicijnen kunnen bijwerkingen hebben, zoals diarree, en  microbioom verandering, waarvan we de langetermijn implicaties nog steeds niet begrijpen. Overmatig gebruik van antibiotica kan ook antibiotica resistentie in de hand werken, wat een belangrijke bedreiging vormt voor de volksgezondheid.”

Volgens Shaikh is een algemeen geloof onder ouders en artsen dat geel of groen snot duidt op een bacteriële infectie. Hoewel verschillende kleine onderzoeken hebben gesuggereerd dat de kleur van neusafscheiding niet zinvol is, hebben Shaikh en zijn team dit idee formeel getest door ouders te vragen de tint van het snot van hun kind op een kleurenkaart te identificeren.

“Als kinderen met groene of gele afscheiding meer baat zouden hebben bij antibiotica dan kinderen met helder gekleurde afscheiding, zouden we weten dat kleur relevant is voor bacteriële infectie”, legt Shaikh uit. “Maar we vonden geen verschil, wat betekent dat kleur niet kan gebruikt worden om medische beslissingen te sturen.”

De onderzoekers bekijken nu hoe ze de neustesten het beste kunnen uitrollen in de kliniek. Een grote uitdaging is dat op bacteriën gebaseerde tests die in het onderzoek worden gebruikt, voor de meeste huisartsen niet gemakkelijk te bestellen zijn en dat het enkele dagen kan duren voordat de resultaten worden verkregen. Een meer praktische benadering zou in de handel verkrijgbare moleculaire tests kunnen zijn, die van de ene op de andere dag resultaten zouden kunnen opleveren, zei Shaikh.

Een andere mogelijkheid zou de ontwikkeling kunnen zijn van snelle antigeen testskits voor thuis. De onderzoekers zijn ook van plan om dieper in de gegevens van deze studie te duiken om te zien of er een ander type biomarker in loopneus zou kunnen zijn, wat wijst op de aanwezigheid van bacteriën die gemakkelijker te testen zijn.

Vertaling persbericht Andre Teirlinck