Hoe je met resistent zetmeel je darmen gezonder kan maken

Resistent zetmeel (RS) is een type koolhydraat dat de vertering in de dunne darm weerstaat en intact de dikke darm bereikt, waar het wordt gefermenteerd door darmbacteriën. Er zijn aanwijzingen dat het consumeren van resistent zetmeel potentiële gezondheidsvoordelen kan hebben, waaronder het verminderen van het risico op bepaalde soorten kanker.

Onderzoek heeft aangetoond dat het consumeren van resistent zetmeel kan helpen bij het verminderen van ontstekingen in de dikke darm, wat kan bijdragen aan de ontwikkeling van darmkanker. Bovendien is aangetoond dat resistent zetmeel de productie van vetzuren met een korte keten (SCFA’s) in de dikke darm verhoogt, wat kan helpen om een gezond darmmicrobioom te bevorderen en het risico op kanker te verminderen.

Er zijn ook aanwijzingen dat het consumeren van resistent zetmeel het risico op andere soorten kanker, waaronder borst- en eierstokkanker, kan verminderen. Er is echter meer onderzoek nodig om deze bevindingen te bevestigen en om beter inzicht te krijgen in de mechanismen waarmee resistent zetmeel bescherming kan bieden tegen kanker.

Hier zijn enkele veelvoorkomende bronnen van resistent zetmeel:

Peulvruchten: Linzen, kikkererwten, bonen (marine, nier, pinto, zwarte bonen) en erwten zijn uitstekende bronnen van resistent zetmeel.

Volle granen: Haver, gerst, bruine rijst, quinoa en bulgurtarwe zijn enkele volle granen die resistent zetmeel bevatten.

Groene bananen: Onrijpe groene bananen zijn een geweldige bron van resistent zetmeel.

Wortelgroenten: Gekookte en gekoelde aardappelen, zoete aardappelen, yams en cassave bevatten resistent zetmeel.

Noten en zaden: Amandelen en cashewnoten bevatten kleine hoeveelheden resistent zetmeel.

Er zijn verschillende manieren om uw inname van resistent zetmeel te verhogen:

Kies hele voedingsmiddelen: Kies hele voedingsmiddelen die van nature rijk zijn aan resistent zetmeel, zoals peulvruchten, volle granen, groene bananen en wortelgroenten.

Koken en afkoelen: kook en koel sommige van deze voedingsmiddelen, zoals aardappelen en rijst, om hun resistente zetmeelgehalte te verhogen. Door het koelproces wordt een deel van het verteerbare zetmeel omgezet in resistent zetmeel.

Voeg resistente zetmeelsupplementen toe: Er zijn enkele supplementen beschikbaar die resistent zetmeel bevatten, maar over het algemeen wordt aanbevolen om resistent zetmeel uit volledige voedselbronnen te halen.

Gebruik resistent zetmeel bij het koken: U kunt ook resistent zetmeel gebruiken bij het koken, zoals het toevoegen van aardappelzetmeel aan soepen of stoofschotels, of het gebruik van groen bananenmeel bij het bakken.

Er zijn verschillende onderzoeken gedaan naar resistent zetmeel en de mogelijke gezondheidsvoordelen ervan. Hier zijn een paar voorbeelden:

Een studie uit 2015, gepubliceerd in het Journal of Nutrition, toonde aan dat het consumeren van resistent zetmeel de productie van butyraat, een vetzuur met een korte keten, in de dikke darm verhoogde. Van butyraat is aangetoond dat het ontstekingsremmende eigenschappen heeft en het risico op darmkanker kan helpen verminderen.

Een studie uit 2017, gepubliceerd in het Journal of Nutrition and Metabolism, toonde aan dat het consumeren van resistent zetmeel de insulinegevoeligheid verhoogde en postprandiale glucose- en insulineresponsen verminderde bij mannen met overgewicht en obesitas. Deze bevindingen suggereren dat resistent zetmeel potentiële voordelen kan hebben voor personen met stofwisselingsstoornissen.

Een studie uit 2018, gepubliceerd in het tijdschrift Nutrients, toonde aan dat het consumeren van resistent zetmeel de samenstelling van de darmmicrobiota verbeterde en ontstekingsmarkers verminderde bij volwassenen met overgewicht en obesitas. Dit suggereert dat resistent zetmeel potentiële voordelen kan hebben voor personen met aan obesitas gerelateerde ontstekingen.

Een studie uit 2019, gepubliceerd in het tijdschrift Nutrients, ontdekte dat het consumeren van resistent zetmeel de expressie van genen die geassocieerd zijn met ontsteking en oxidatieve stress in de dikke darm van ratten verminderde. Dit suggereert dat resistent zetmeel potentiële voordelen kan hebben voor het verminderen van het risico op darmkanker.

Links

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1756464622001645

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3823506/

https://www.sciencedaily.com/releases/2022/07/220725203606.htm

https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fnut.2021.793414/full

https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0267318

https://edepot.wur.nl/201629

https://www.nutraingredients.com/Article/2023/03/30/Low-dose-resistant-potato-starch-shows-prebiotic-effects-in-new-study

https://southdenver.com/wp-content/uploads/2012/09/Resistant-Starch-for-web.pdf

https://5280functionalmed.com/wp-content/uploads/2017/07/Resistant-Starch-Improving-Human-Health.pdf

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29373530/

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/nbu.12244

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5320660/