Maak je salade nog gezonder met wat kappertjes

Capparis spinosa, ook bekend als de kappertjesstruik, is een plant die veel wordt gebruikt in de keuken en in de traditionele geneeskunde.

Het kappertjesfruit en de knoppen worden vaak gebruikt in voedselgerechten, vooral in de mediterrane keuken. Ze bevatten weinig calorieën en veel vezels, vitaminen en mineralen. Caperfruit is een goede bron van flavonoïde antioxidanten, die gezondheidsvoordelen kunnen hebben, zoals het verminderen van ontstekingen en bescherming tegen chronische ziekten zoals hartaandoeningen en kanker.

In de traditionele geneeskunde wordt Capparis spinosa gebruikt om verschillende aandoeningen te behandelen, zoals huidaandoeningen, spijsverteringsproblemen en reuma. Onderzoek heeft gesuggereerd dat de plant mogelijk ontstekingsremmende en kankerbestrijdende eigenschappen heeft, maar er zijn meer studies nodig om deze potentiële gezondheidsvoordelen te bevestigen.

Er zijn aanwijzingen dat Capparis spinosa een gunstig effect kan hebben op de gezondheid van de lever.

Studies hebben aangetoond dat Capparis spinosa-extract mogelijk hepatoprotectieve eigenschappen heeft, wat betekent dat het de lever kan helpen beschermen tegen schade veroorzaakt door gifstoffen, medicijnen en andere stoffen. Uit een onderzoek bij ratten bleek bijvoorbeeld dat behandeling met Capparis spinosa-extract hielp bij het voorkomen van leverbeschadiging veroorzaakt door het antibioticum gentamicine.

Van Capparis spinosa is ook aangetoond dat het ontstekingsremmende effecten heeft, wat gunstig kan zijn voor de gezondheid van de lever. Chronische ontsteking is een veel voorkomend kenmerk van leverziekten zoals cirrose en hepatitis, en het verminderen van ontstekingen kan de lever helpen beschermen tegen verdere schade.

Er is beperkt onderzoek gedaan naar de effecten van Capparis spinosa op de gezondheid van de nieren. Sommige onderzoeken suggereren echter dat het enkele potentiële voordelen voor dit orgaan kan hebben.

Een studie toonde aan dat Capparis spinosa-extract een beschermend effect had op de nieren van ratten met diabetes. Het extract hielp de niveaus van bepaalde markers van nierbeschadiging te verminderen en verbeterde de nierfunctie bij de ratten.

Een ander onderzoek bij ratten met nierbeschadiging veroorzaakt door het zware metaal cadmium wees uit dat behandeling met Capparis spinosa-extract hielp bij het verminderen van oxidatieve stress en ontsteking in de nieren, wat wijst op een mogelijk beschermend effect.

Een studie uit 2019, gepubliceerd in het Journal of Ethnopharmacology, toonde aan dat Capparis spinosa-extract antioxiderende en ontstekingsremmende effecten had bij ratten met colitis, een type inflammatoire darmaandoening.

Een studie uit 2018, gepubliceerd in het Journal of Traditional and Complementary Medicine, toonde aan dat Capparis spinosa hepatoprotectieve effecten had bij ratten met leverschade veroorzaakt door het chemotherapie-medicijn doxorubicine.

Een studie uit 2017, gepubliceerd in het Journal of Food and Drug Analysis, toonde aan dat Capparis spinosa ontstekingsremmende effecten had in cellen die werden blootgesteld aan lipopolysaccharide, een bacterieel endotoxine dat ontstekingen kan veroorzaken.

Een studie uit 2016, gepubliceerd in het Journal of Agricultural and Food Chemistry, toonde aan dat Capparis spinosa in vitro kankerbestrijdende effecten had op menselijke borstkankercellen.

Een studie uit 2013, gepubliceerd in het Journal of Ethnopharmacology, toonde aan dat Capparis spinosa antidiabetische effecten had bij ratten met diabetes, waardoor de bloedglucosespiegels werden verlaagd en de insulinegevoeligheid werd verbeterd.

Handige links

https://thescipub.com/pdf/ajptsp.2007.106.110.pdf

https://bmcresnotes.biomedcentral.com/articles/10.1186/s13104-020-05200-4

https://bmccomplementmedtherapies.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12906-017-1569-7

https://brieflands.com/articles/jjnpp-13727.html

https://ksascholar.dri.sa/en/publications/protective-effect-of-capparis-spinosa-extract-against-potassium-b-2

http://futurenatprod.skums.ac.ir/&url=http:/herbmed.skums.ac.ir/article_20857.html