Het immuunsysteem heeft misschien een andere taak: depressie bestrijden

Een inflammatoire auto-immuunrespons in het centrale zenuwstelsel vergelijkbaar met een die verband houdt met neurodegeneratieve ziekten zoals multiple sclerose (MS) is ook gevonden in het ruggenmergvocht van gezonde mensen, volgens een nieuwe door Yale geleide studie waarin immuunsysteemcellen in het ruggenmerg worden vergeleken. vloeistof van MS-patiënten en gezonde proefpersonen. Het onderzoek, gepubliceerd op 18 september in het tijdschrift Science Immunology, suggereert dat deze immuuncellen een andere rol kunnen spelen dan bescherming tegen microbiële indringers – het beschermen van onze geestelijke gezondheid.

De resultaten ondersteunen een opkomende theorie dat gamma-interferonen, een type immuuncel dat helpt bij het opwekken en moduleren van een verscheidenheid aan immuunsysteemreacties, ook een rol kunnen spelen bij het voorkomen van depressie bij gezonde mensen.

“We waren verrast dat normaal ruggenmergvocht zo interessant zou zijn”, zei David Hafler, de William S. en Lois Stiles Edgerly hoogleraar neurologie, hoogleraar immunobiologie en senior auteur van de studie.

Eerder onderzoek heeft aangetoond dat het blokkeren van gamma-interferonen en de T-cellen die ze helpen produceren, depressieve symptomen kunnen veroorzaken bij muizen. Hafler merkt op dat depressie ook een veel voorkomende bijwerking is bij patiënten met MS die worden behandeld met een ander type interferon.

Met behulp van een krachtige nieuwe technologie die een gedetailleerd onderzoek van individuele cellen mogelijk maakt, laten de onderzoekers zien dat hoewel de kenmerken van T-cellen in het ruggenmergvocht van gezonde mensen overeenkomsten vertonen met die van MS-patiënten, ze niet in staat zijn om zich te vermenigvuldigen en de schadelijke inflammatoire aandoening te veroorzaken. respons gezien bij auto-immuunziekten zoals MS.

In wezen is het immuunsysteem in de hersenen van alle mensen klaar om een ​​ontstekingsreactie van het immuunsysteem te veroorzaken en kan het een andere functie hebben dan het verdedigen tegen ziekteverwekkers, zei Hafler.

“Deze T-cellen dienen een ander doel en we speculeren dat ze kunnen helpen onze geestelijke gezondheid te behouden”, zei hij.

Hafler zei dat zijn laboratorium en collega’s bij Yale van plan zijn om te onderzoeken hoe reacties van het immuunsysteem in het centrale zenuwstelsel psychiatrische stoornissen zoals depressie kunnen beïnvloeden.

Links

www.yale.edu