Canadese studie vergelijkt COVID-19 spuugtest met wattenstaafjetest

Een nieuwe studie onder leiding van onderzoekers van The Ottawa Hospital, University of Ottawa en het National Microbiology Laboratory van de Public Health Agency of Canada toont aan dat een in Canada gemaakte spuugtest het COVID-19-virus kan detecteren. Hoewel het niet zoveel gevallen opneemt als de traditionele swab-test, is de spit-test comfortabeler dan swab-testen, waarvoor een zorgverlener een wattenstaafje achter in de neus of keel moet inbrengen.

Bij de studie, gepubliceerd in Annals of Internal Medicine, waren 1.939 mensen betrokken die naar het COVID-19 Assessment Center van het ziekenhuis in Brewer Arena kwamen en ermee instemden beide tests uit te voeren. Om massale screening na te bootsen, waren de geteste personen asymptomatisch of hadden ze milde symptomen.

In totaal testten 34 mensen in de studie positief op COVID-19 met zowel de standaard wattenstaafje-test als de experimentele spuugtest, terwijl 22 positief testten met alleen de wattenstaafje-test en 14 positief testten met alleen de spuugtest.

“In onze studie ontdekte de swabtest meer gevallen dan de spuugtest”, zei senior auteur dr. Stephanie Johnson-Obaseki, een hoofd- en nekkankerchirurg in het Ottawa Hospital, assistent-professor aan de Universiteit van Ottawa en departementale onderzoeksstoel in kwaliteitsverbetering. “We zijn echter van mening dat, omdat de spuugtest zo veel gemakkelijker is, deze in bepaalde situaties nog steeds een plaats kan hebben in COVID-19-tests. Verder onderzoek is cruciaal in dit snel veranderende vakgebied. ”

De spit-test maakt gebruik van een DNA-verzamelsysteem dat is ontwikkeld door het in Ottawa gevestigde bedrijf DNA Genotek. Het bedrijf stelde het inzamelingssysteem gratis ter beschikking ten behoeve van dit onderzoek, maar had geen rol bij het opzetten van het onderzoek of het interpreteren van de resultaten. De spitmonsters werden verzonden naar het National Microbiology Laboratory in Winnipeg voor detectie van genetisch materiaal van COVID-19 met behulp van standaardtechnieken.

“ Er zijn veel verschillende benaderingen en technieken die in gebruik zijn of in ontwikkeling zijn voor COVID-19-tests en de speekseltest zou de volgende stap kunnen zijn met meer onderzoek ”, zegt Dr.Guillaume Poliquin, waarnemend wetenschappelijk directeur-generaal bij het Canadese National Microbiology Laboratory. “Naast testen is het belangrijk dat alle Canadezen de volksgezondheidsrichtlijnen volgen als u zich ziek voelt, om ervoor te zorgen dat u uzelf, uw gezin en uw gemeenschap veilig houdt.”

Dr. Johnson-Obaseki had eerder met DNA Genotek gewerkt aan een spuugtest om het humaan papillomavirus (HPV) op te sporen, dat bepaalde soorten kanker kan veroorzaken. Zoals veel onderzoekers van The Ottawa Hospital en de University of Ottawa, paste ze haar expertise snel toe in de wereldwijde strijd tegen COVID-19. De volgende stap van haar team is om alle monsters opnieuw te testen met behulp van een antilichaamtest die een eerdere infectie met COVID-19 kan detecteren.

“We hopen dat ons onderzoek, en ander onderzoek over de hele wereld, zal leiden tot betere en eenvoudigere tests voor COVID-19”, zei eerste auteur Dr. Lisa Caulley, een KNO-arts – hoofd- en nekchirurg en associate scientist bij The Ottawa Hospital, en junior klinische onderzoeksstoel aan de Universiteit van Ottawa. “Maar geen enkele COVID-19-test zal ooit perfect zijn, dus het belangrijkste is om thuis te blijven als u zich ziek voelt en alle volksgezondheidsrichtlijnen te volgen.”

Links:

uottawa.ca

canada.ca/en/public-health/programs/national-microbiology-laboratory.html