Dagelijkse koffieconsumptie verbetert overlevingskansen bij darmkanker

Bij een grote groep patiënten met uitgezaaide darmkanker werd consumptie van een paar kopjes koffie per dag geassocieerd met een langere overleving en een lager risico op verergering van de kanker, melden onderzoekers van Dana-Farber Cancer Institute en andere organisaties in een nieuwe studie.

De bevindingen, gebaseerd op gegevens van een grote observationele studie genest in een klinische studie, zijn in lijn met eerdere studies die een verband aantonen tussen regelmatige koffieconsumptie en verbeterde resultaten bij patiënten met niet-gemetastaseerde colorectale kanker. De studie wordt vandaag gepubliceerd door JAMA Oncology.

De onderzoekers ontdekten dat van de 1.171 patiënten die werden behandeld voor uitgezaaide darmkanker, degenen die aangaven twee tot drie kopjes koffie per dag te drinken over het algemeen langer zouden leven en een langere tijd hadden voordat hun ziekte verergerde dan degenen die geen koffie dronken. . Deelnemers die grotere hoeveelheden koffie dronken – meer dan vier kopjes per dag – hadden nog meer baat bij deze maatregelen. De voordelen voor zowel cafeïnehoudende als cafeïnevrije koffie.

De bevindingen stelden onderzoekers in staat een verband te leggen, maar geen oorzaak-gevolg-relatie, tussen koffiedrinken en een verminderd risico op progressie van kanker en overlijden bij deelnemers aan de studie. Als gevolg hiervan biedt het onderzoek op dit moment onvoldoende grond om aan te bevelen dat mensen met vergevorderde of gemetastaseerde colorectale kanker dagelijks koffie gaan drinken of hun consumptie van de drank verhogen, zeggen onderzoekers.

“Het is bekend dat verschillende verbindingen in koffie antioxiderende, ontstekingsremmende en andere eigenschappen hebben die mogelijk actief zijn tegen kanker”, zegt Chen Yuan, ScD van Dana-Farber, de co-eerste auteur van de studie met Christopher Mackintosh, MLA, van de Mayo Clinic School of Medicine. “ Epidemiologische studies hebben aangetoond dat een hogere koffie-inname geassocieerd was met een verbeterde overleving bij patiënten met stadium 3 colonkanker, maar de relatie tussen koffieconsumptie en overleving bij patiënten met gemetastaseerde vormen van de ziekte is niet bekend. ”

De nieuwe studie is gebaseerd op gegevens van de Alliance / SWOG 80405-studie, een fase III klinische studie waarin de toevoeging van de geneesmiddelen cetuximab en / of bevacizumab aan standaard chemotherapie wordt vergeleken bij patiënten met eerder onbehandelde, lokaal gevorderde of gemetastaseerde colorectale kanker. Als onderdeel van de proef rapporteerden de deelnemers hun inname via de voeding, inclusief koffieconsumptie, op een vragenlijst op het moment van inschrijving. Onderzoekers correleerden deze gegevens met informatie over het beloop van de kanker na behandeling.

Ze ontdekten dat deelnemers die twee tot drie kopjes koffie per dag dronken, een verminderd risico op overlijden en op de progressie van kanker hadden in vergelijking met degenen die geen koffie dronken. (Gevaar is een maatstaf voor risico.) Degenen die meer dan vier kopjes per dag consumeerden, hadden een nog groter voordeel.

“Hoewel het voorbarig is om een ​​hoge inname van koffie aan te bevelen als mogelijke behandeling voor colorectale kanker, suggereert onze studie dat koffie drinken niet schadelijk is en mogelijk gunstig is”, zegt Dana-Farber’s Kimmie Ng, MD, MPH, senior auteur van de studie.

“Deze studie draagt ​​bij aan de grote hoeveelheid literatuur die het belang van voeding en andere aanpasbare factoren bij de behandeling van patiënten met colorectale kanker ondersteunt”, voegt Ng toe. “Verder onderzoek is nodig om te bepalen of er inderdaad een oorzakelijk verband is tussen koffieconsumptie en verbeterde resultaten bij patiënten met colorectale kanker, en welke verbindingen in koffie precies verantwoordelijk zijn voor dit voordeel.”

Links:

dana-farber.org

college.mayo.edu/academics/school-of-medicine/