Het 5:2-dieet – een goede keuze voor zwangerschapsdiabetes

Gewichtsverlies na zwangerschapsdiabetes kan het ontstaan ​​van diabetes type 2 voorkomen. Toch kan het een uitdaging zijn om de meest effectieve manier te vinden om af te vallen en op gewicht te blijven, vooral voor moeders met een nieuwe baby.

Nu suggereert nieuw onderzoek van de University of South Australia dat het populaire 5:2 of intermitterend vastendieet net zo effectief is als een conventioneel energiebeperkend dieet, waardoor vrouwen meer keuze en flexibiliteit hebben als het gaat om gewichtsverlies.

Het 5:2-dieet maakt vijf dagen normaal eten per week mogelijk, terwijl het aantal calorieën gedurende twee dagen per week aanzienlijk wordt beperkt, in tegenstelling tot een typisch dieet dat dagelijks matige energiebeperkingen vereist.

Wereldwijd wordt één op de vijf zwangerschappen getroffen door zwangerschapsdiabetes, waarbij deze vrouwen een tienvoudig risico lopen om later diabetes type 2 te ontwikkelen. Vrouwen die zwangerschapsdiabetes hebben gehad en ook overgewicht hebben, lopen een nog hoger risico. Diabetes type 2 heeft levenslange gevolgen en kan leiden tot andere chronische ziekten zoals hartaandoeningen en kanker.

Hoofdonderzoeker, dr. Kristy Gray van UniSA, zegt dat de bevinding zeer zal worden verwelkomd door vrouwen die willen afvallen.

“Zwangerschapsdiabetes is het snelst groeiende type diabetes in Australië en treft 15 procent van de zwangerschappen”, zegt Dr. Gray.

“Gezond eten en regelmatige lichaamsbeweging worden aanbevolen om zwangerschapsdiabetes onder controle te houden, waarbij continue energiebeperkende diëten – of diëten die calorieën met 25-30 procent verminderen – de meest gebruikelijke strategie zijn voor gewichtsverlies en diabetespreventie.

“Het probleem is echter dat nieuwe moeders zichzelf vaak op de laatste plaats zetten – ze worstelen met vermoeidheid en jongleren met gezinsverantwoordelijkheden – dus als het gaat om gewichtsverlies, vinden velen het moeilijk om zich aan een caloriearm dieet te houden.

“Het 5:2-dieet kan een minder overweldigende optie zijn. Omdat het slechts in twee dagen calorieën bespaart, vinden sommige vrouwen het misschien gemakkelijker om te adopteren en zich eraan te houden, in tegenstelling tot een consequent caloriearm dieet dat constant beheer vereist.

“Ons onderzoek toont aan dat het 5:2-dieet net zo effectief is in het bereiken van gewichtsverlies als een continu energiebeperkt dieet bij vrouwen die zwangerschapsdiabetes hebben gehad, wat geweldig is, omdat het vrouwen meer keuze en controle biedt.

“Natuurlijk moeten vrouwen advies inwinnen bij een gezondheidsdeskundige voordat ze met dit soort dieet beginnen, om er zeker van te zijn dat het voor hen geschikt is.”

Het onderzoek onderzocht de effecten van zowel het 5:2-dieet (vijf dagen normaal eten en twee dagen van 500 calorieën) als een continu energiebeperkt dieet (1500 calorieën per dag) op gewichtsverlies en diabetesrisicomarkers bij vrouwen met een eerdere diagnose zwangerschapsdiabetes. Beide diëten beperkten de energie elke week met ongeveer 25 procent.