Hersenbeeldvorming voorspelt PTSS na hersenletsel

Posttraumatische stressstoornis (PTSS) is een complexe psychiatrische aandoening die wordt veroorzaakt door lichamelijk en / of psychisch trauma. Hoe de symptomen ervan, waaronder angst, depressie en cognitieve stoornissen, ontstaan, blijft onvolledig begrepen en onvoorspelbaar. Behandelingen en resultaten kunnen mogelijk worden verbeterd als artsen beter kunnen voorspellen wie PTSS zou ontwikkelen. Nu hebben onderzoekers die magnetische resonantie beeldvorming (MRI) gebruiken, potentiële hersenbiomarkers van PTSS gevonden bij mensen met traumatisch hersenletsel (TBI).

De studie verschijnt in Biological Psychiatry: Cognitive Neuroscience and Neuroimaging, gepubliceerd door Elsevier.

“De relatie tussen TBI en PTSS heeft de afgelopen jaren steeds meer aandacht gekregen, aangezien studies een aanzienlijke overlap in risicofactoren en symptomen hebben aangetoond”, zegt hoofdauteur Murray Stein, MD, MPH, FRCPC, een Distinguished Professor of Psychiatry and Family Medicine & Public Health aan de University of California San Diego, San Diego, La Jolla, CA, VS. “In deze studie konden we gegevens gebruiken van TRACK-TBI, een grote longitudinale studie van patiënten die op de afdeling spoedeisende hulp aanwezig waren met TBI’s die ernstig genoeg waren om CT-scans (computertomografie) te rechtvaardigen.”

De onderzoekers volgden meer dan 400 van dergelijke TBI-patiënten en beoordeelden ze op PTSS op 3 en 6 maanden na hun hersenletsel. Na 3 maanden hadden 77 deelnemers, of 18 procent, waarschijnlijk PTSS; na 6 maanden deden 70 deelnemers of 16 procent dat. Alle proefpersonen ondergingen hersenscans na letsel.

“MRI-onderzoeken die binnen twee weken na de verwonding werden uitgevoerd, werden gebruikt om volumes van sleutelstructuren in de hersenen te meten waarvan wordt aangenomen dat ze bij PTSS betrokken zijn”, zei Dr. Stein. “We ontdekten dat het volume van verschillende van deze structuren voorspellend was voor PTSS 3 maanden na het letsel.”

Specifiek voorspelde een kleiner volume in hersengebieden, de cingulaire cortex, de superieure frontale cortex en de insula, PTSS na 3 maanden. De regio’s worden geassocieerd met opwinding, aandacht en emotionele regulatie. De structurele beeldvorming voorspelde geen PTSS na 6 maanden.

De bevindingen komen overeen met eerdere onderzoeken die een kleiner volume in verschillende van deze hersenregio’s bij mensen met PTSS aantonen en onderzoeken die suggereren dat het verminderde corticale volume een risicofactor kan zijn voor het ontwikkelen van PTSS. Samen suggereren de bevindingen dat een “hersenreserve” of hogere corticale volumes enige veerkracht tegen PTSS kunnen bieden.

Hoewel de biomarker van verschillen in hersenvolume nog niet robuust genoeg is om klinische begeleiding te bieden, zei dr. Stein, “maakt het de weg vrij voor toekomstige studies om nog nauwkeuriger te kijken naar hoe deze hersengebieden kunnen bijdragen aan (of beschermen tegen) mentale gezondheidsproblemen zoals PTSS. ”

Cameron Carter, MD, redacteur van Biological Psychiatry: Cognitive Neuroscience and Neuroimaging, zei over het werk: “Deze zeer belangrijke studie maakt gebruik van magnetische resonantiebeeldvorming om het veld een stap dichter bij het begrip te brengen waarom sommige mensen PTSS ontwikkelen na een trauma en anderen niet. Het legt ook de basis voor toekomstig onderzoek gericht op het gebruik van beeldvorming van de hersenen om te helpen voorspellen dat een persoon een verhoogd risico loopt en baat kan hebben bij gerichte interventies om de klinische impact van een traumatische gebeurtenis te verminderen. “