Vapen kan je gedachten vertroebelen

Twee nieuwe onderzoeken van het University of Rochester Medical Center (URMC) hebben een verband blootgelegd tussen vapen en mentale mist. Zowel volwassenen als kinderen die vapen, rapporteerden vaker moeite met concentreren, herinneren of beslissingen nemen dan hun niet-vapenende, niet-rokende leeftijdsgenoten. Het bleek ook dat kinderen meer kans hadden op mentale mist als ze voor hun 14e begonnen met vapen.

Terwijl andere onderzoeken een verband hebben gevonden tussen vapen en mentale stoornissen bij dieren, is het URMC-team de eerste die dit verband bij mensen trekt. Onder leiding van Dongmei Li, Ph.D., universitair hoofddocent bij het Clinical and Translational Science Institute van URMC, verzamelde het team gegevens uit twee grote nationale onderzoeken.

“Onze studies dragen bij aan het groeiende bewijs dat vapen niet als een veilig alternatief voor het roken van tabak moet worden beschouwd”, zei studie auteur Li.

De onderzoeken, gepubliceerd in de tijdschriften Tobacco Induced Diseases en Plos One, analyseerden meer dan 18.000 reacties van middelbare en middelbare scholieren op de National Youth Tobacco Survey en meer dan 886.000 reacties op de telefonische enquête van het Behavioral Risk Factor Surveillance System van Amerikaanse volwassenen. Beide enquêtes stellen vergelijkbare vragen over rook- en dampgewoonten en problemen met geheugen, aandacht en mentale functie.

Beide onderzoeken tonen aan dat mensen die roken en vapen – ongeacht hun leeftijd – de meeste kans hebben om te worstelen met mentale functies. Achter die groep rapporteerden mensen die alleen vapen of alleen roken, mentale mist met vergelijkbare snelheden, die aanzienlijk hoger waren dan die gerapporteerd door mensen die niet roken of vapen.

Uit de jeugdstudie bleek ook dat studenten die meldden dat ze vroeg begonnen te dampen – tussen de acht en 13 jaar – eerder problemen hadden met concentreren, onthouden of beslissingen nemen dan degenen die op 14 jaar of ouder begonnen met vapen.

“Met de recente toename van het vapen van tieners, is dit zeer zorgwekkend en suggereert het dat we nog eerder moeten ingrijpen”, zei Li. “Preventieprogramma’s die op de middelbare of middelbare school beginnen, zijn misschien te laat.”

De adolescentie is een kritieke periode voor de ontwikkeling van de hersenen, vooral voor de mentale functies van een hogere orde, wat betekent dat tweens en tieners vatbaarder kunnen zijn voor door nicotine veroorzaakte hersenveranderingen. Hoewel e-sigaretten veel van de gevaarlijke verbindingen die in tabakssigaretten voorkomen, missen, leveren ze dezelfde hoeveelheid of zelfs meer nicotine af.

Hoewel de URMC-onderzoeken duidelijk een verband laten zien tussen vapen en mentale functie, is het niet duidelijk welke de oorzaak is. Het is mogelijk dat blootstelling aan nicotine door middel van vapen problemen met de mentale functie veroorzaakt. Maar het is evengoed mogelijk dat mensen die mentale mist melden, gewoon meer geneigd zijn om te roken of te verdampen – mogelijk om zelfmedicatie te geven.

Li en haar team zeggen dat verdere studies die kinderen en volwassenen in de loop van de tijd volgen, nodig zijn om de oorzaak en het gevolg van vapen en mentale mist te ontleden.