Gelijktijdig eten met biologische klok kan mogelijk diabetesbehandeling vervangen

Een met koolhydraten gevulde ontbijt verbetert de glycemische controle bij diabetici, zeggen TAU-onderzoekers.

Type 2-diabetici injecteren zichzelf met insuline, een hormoon dat de beweging van suiker in lever-, spier- en vetcellen reguleert, tot vier keer per dag. Maar insuline-injecties zijn gekoppeld aan gewichtstoename en het verlies van controle over de bloedsuikerspiegel. Dit veroorzaakt een vicieuze cirkel van hogere insulinedoses, continue gewichtstoename, een hogere incidentie van hart- en vaatziekten en andere complicaties. Uit een nieuw onderzoek van de Universiteit van Tel Aviv blijkt dat een zetmeelrijk ontbijt dat ‘s ochtends vroeg wordt geconsumeerd in combinatie met een kleine avondmaaltijd deze insuline-injecties en andere diabetesmedicijnen voor veel diabetici zou kunnen vervangen.

“Het traditionele diabetische dieet specificeert zes kleine maaltijden verspreid over de dag. Maar ons onderzoek stelt voor om de zetmeelrijke calorieën te verplaatsen naar de vroege uren van de dag. Dit produceert een glucosebalans en verbeterde glycemische controle bij type 2 diabetici,” legt Prof. Daniela Jakubowicz van TAU’s Sackler-faculteit Geneeskunde en de Diabetes Unit van Wolfson Medical Center. “Wij geloven dat door dit regime het voor diabetici mogelijk zal zijn om de injecties van insuline en de meeste antidiabetische medicijnen aanzienlijk te verminderen of zelfs te stoppen, om een ​​uitstekende controle van de glucosespiegel te bereiken.”

Prof. Jakubowicz is de hoofdauteur van de studie, het resultaat van een samenwerking met Prof. Julio Wainstein en Dr. Zohar Landau van de Diabetes Unit van Wolfson Medical Center en Prof. Oren Froy en Dr. Shani Tsameret van de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem. Het onderzoek werd in december gepubliceerd in Diabetes Care .

Volgens het nieuwe onderzoek zijn onze stofwisseling en biologische klok geoptimaliseerd om ‘s ochtends te eten en om’ s avonds en ‘s nachts te vasten, wanneer we geacht worden te slapen. “Maar het gebruikelijke dieet aanbevolen voor type 2 diabetes bestaat uit verschillende kleine maaltijden gelijkmatig verdeeld over de dag – bijvoorbeeld drie maaltijden en drie snacks per dag, inclusief een snack voor het slapen gaan om een ​​daling van de suikerniveaus tijdens de nacht te voorkomen,” Prof. Jakubowicz zegt.

“Maar het ‘6M-dieet’, zoals dit wordt genoemd, is niet effectief geweest voor suikercontrole, dus diabetici hebben extra medicatie en insuline nodig. En insuline-injecties leiden tot gewichtstoename, wat de bloedsuikerspiegel verder verhoogt,” voegt prof. Jakubowicz toe .

De onderzoekers bestudeerden 29 diabetes type 2-deelnemers en vergeleken een nieuw “3M-dieet”, meer in lijn met onze biologische klok, met een controlegroep op het traditionele 6M-dieet. Het experimentele 3M-dieet bestaat uit een maaltijd van brood, fruit en snoep in de vroege uren van de ochtend; een uitgebreide lunch; en een klein diner met name zonder zetmeelen, snoep of fruit.

De groep op het traditionele 6M-dieet verloor geen gewicht en ondervond geen verbetering van de suikerniveaus, waardoor een verhoging van de medicatie en insulinedoses vereist was. Maar de groep op het 3M-dieet verloor niet alleen gewicht, maar ondervond ook aanzienlijk verbeterde suikerniveaus. “Hun behoefte aan diabetesmedicatie, vooral voor insulinedoses, daalde aanzienlijk. Sommigen konden zelfs helemaal stoppen met het gebruik van insuline,” voegt prof. Jakubowicz toe. “Bovendien verbeterde het 3M-dieet de expressie van biologische klokgenen. Dit suggereert dat het 3M-dieet niet alleen effectiever is bij het beheersen van diabetes. Het kan ook vele andere complicaties voorkomen, zoals hart- en vaatziekten, veroudering en kanker, die allemaal gereguleerd door de biologische klokgenen. ”

De opregulatie van de biologische klokgenexpressie in het 3M-dieet kan het mechanisme achter het succes zijn, omdat het de insulinesecretie verbetert en de suikertoediening in de spieren verbetert, waardoor een evenwichtig dag- en nachtglucosemetabolisme wordt gecreëerd. De onderzoekers onderzoeken nu de rol die bepaalde eiwitten spelen in ontbijtvoeding die wordt geconsumeerd door diabetici.