Fructose-glucosestroop net zo slecht voor je gezondheid als suiker

Volgens een nieuwe studie van onderzoekers van de University of California, Davis, lijkt het consumeren van fructose-glucosestroop net zo slecht voor je gezondheid als het consumeren van suiker in de vorm van alleen fructose. De studie rapporteert gezondheidsrisico’s die verband houden met het soort geconsumeerde suiker, maar onthult ook nieuwe risico’s wanneer suikers worden gecombineerd, wat belangrijke implicaties heeft voor voedingsrichtlijnen.

Als het om gezondheidsrisico’s gaat, is suiker in de vorm van fructose duidelijk de slechterik. Dit komt omdat een meerderheid van de geconsumeerde fructose in de lever terechtkomt. Als er te veel fructose is, maakt de lever urinezuur en vet aan in de vorm van triglyceriden, wat het risico op leververvetting, hartaandoeningen en jicht verhoogt. Maar hoofdonderzoeker Kimber Stanhope, een onderzoeker bij de UC Davis School of Veterinary Medicine, zegt dat de nieuwe gegevens aantonen dat we glucose niet van de haak mogen slaan.

“Het blijkt dat de combinatie van fructose en glucose in maïssiroop met een hoog fructosegehalte erger lijkt te zijn dan alleen fructose voor sommige risicofactoren voor hartziekten,” zei Stanhope. “Toen we dit onderzoek planden, hadden we niet verwacht dit te vinden.”

Onderzoek heeft aangetoond dat fructose in vergelijking met glucose de risicofactoren voor hartaandoeningen en diabetes verhoogt. Dit leidde tot de aanname dat de glucose in de fructose-glucosestroop goedaardig is. De nieuwe studie, gepubliceerd in Metabolism Journal, testte deze veronderstelling door verschillen in gezondheidsrisicofactoren op basis van het suikertype te onderzoeken. Deelnemers consumeerden dranken met fructose, glucose, fructose-glucosestroop of een aspartaamcontrole, en onderzoekers analyseerden hun bloed op bekende risicofactoren voor hartaandoeningen en diabetes.

De onderzoekers verwachtten dat de risicofactoren het hoogst zouden zijn voor fructose en het laagst voor glucose, met fructose-glucosestroop ergens tussenin. Dit is precies wat ze zagen voor enkele van de risicofactoren. Voor anderen, waaronder de risicofactoren waarvan veel wetenschappers denken dat ze het meest voorspellend zijn voor hartaandoeningen, waren de stijgingen het hoogst voor fructose-glucosestroop als gevolg van een interactie van fructose en glucose.

CONSUMENTENKEUZES EN VOEDINGSRICHTLIJNEN

De resultaten van de huidige studie suggereren dat voedingsrichtlijnen en consumentenkeuzes niet gebaseerd moeten zijn op de aanname dat alle nadelige effecten van voedingssuikers te wijten zijn aan het fructosegehalte.

“Onze studie toont aan dat voeding meer is dan kijken naar individuele voedingscomponenten”, zei eerste auteur Bettina Hieronimus van de afdeling Kindervoeding van het Max-Rubner Institut in Karlsruhe, Duitsland. “Om te begrijpen hoe ons voedsel ons lichaam beïnvloedt, moeten we diëten als geheel bestuderen.”